Adidas се връща в Германия с фабрика с роботи

снимка: pixabay.com

Adidas представя първите обувки, произведени от роботи

От повече от 20 години, германската марка-гигант Adidas произвежда дрехите и обувките си в Азия. Но това е на път да се промени, след като изпълнителният директор на компанията Херберт Хайнер оповести, че нова фабрика в южна Германия е на път да бъде отворена, предава The Guardian.

Това, което я отличава е, че на площ от 4,600 кв.метра, по производството на обувки ще работят не хора, а роботи.

За момента обувките се шият във фабрики в Азия, където работниците произвеждат всеки чифт ръчно.

Adidas планира да пусне в продажба пробна продукция от 500 чифта обувки, създадени от роботи към края на 2016г. Масово производство ще започне през 2017г., като от компанията обявиха плановете си да изградят втори автоматизиран завод - в САЩ.

Хайнер е на мнение, че роботите няма да отстранят моментално нуждата от човешка работна ръка в Азия, а представител на марката, начело на отдела по иновазция и технологии, допълва, че тяхната цел не е пълна автоматизация.

Но въпреки това, в дългосрочен план световният гигант планира да построи роботизирани фабрики и в други европейски страни - Великобритания и Франция.

Хайнер изрази надежда, че може най-накрая екипите на германския национален отбор по футбол да започнат да се произвеждат именно в страната, която представят по света.

Обувките, които ще се произвеждат в Германия ще се продават на почти същата цена като тези, ушити в Азия, допълва изпълнителният директор.

Марки като Adidas и Nike отскоро са изправени пред нуждата повишаване на цените на производство в Азия.

Говори се, че Nike също разработва своя роботизирана фабрика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл