Депутат от израелския парламент: Режимът на Башар Асад е в интерес на Израел

Кметицата на Париж похвали малийски имигрант, спасил дете

Извънредно положение в щата Мериленд заради наводнения

Пентагонът: Военни кораби на САЩ законно провеждат операции в Южнокитайско море

Православните християни честват Свети дух

Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Монтана”

На 28 май 2018 да почерпят

Оливия, Рафаел, Ния и Виктория отиват на финал в “Гласът на България” Победителят ще бъде избран на 3 юни

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Лорис Кариус – Виновникът

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Форест Уитакър и Ирина Бокова пред Time: Образованието е ключът към мира

снимка: unesco.usmission.gov

Статията на актьора и специален пратеник за мир на ЮНЕСКО Форест Уитакър и генералния директор на организацията Ирина Бокова, е публикувана в сп. Time:

Училищата трябва да са на предната линия на мира, не на войната. Преди две години заедно пресякохме Южен Судан и видяхме отражението на конфликта върху учениците от всички възрасти, травмирани, без умения или надежда. В защита на цивилното население в Джуба говорихме на момичетата и момчетата за това, което са изстрадали, и това, което искат. Всички те казаха едно и също нещо: образование.

Образованието е на предната линия на конфликта днес. Децата в училище са изпращани насила да се бият във военизирани отряди. Те са отвличани и държани в робство. Техните учители са отвличани и убивани. Класните стаи са превърнати в зали за изтезания – детските площадки се използват за складиране на оръжия.

Светът е разтърсен от тежкото положение на учениците в Сирия и от атаките на Боко Харам и Ал Шабаб. Мащабите на това предизвикателство обаче са много по-големи. Между 2009 и 2013 г. са били извършени нападения срещу училища и университети в над 70 страни. Около 1,5 милиарда души живеят в нестабилни или засегнати от конфликти държави, 40% от чието население са млади хора.

Бежанците са най-силно засегнати – половината от най-малките деца са извън училище и три четвърти от по-големите ученици нямат достъп до образование.

Всяко подложено на нападение дете е удар върху хуманността, която всички ние споделяме, и достойнството, към което всички се стремим. Тази огромна криза на правата на човека унищожава бъдещето на милиони млади хора и хвърля сянка върху цели държави и региони. Ние не можем да си позволим да загубим цяло младо поколение, доведено до отчаяние. Това засилва логиката на войната.

Младите хора, лишени от образование, са изправени пред бъдеще на бедност, а бедността е била винаги хранителна среда за екстремизъм и насилие. Ние познаваме силата на образованието да осигурява мир на младите умове, да дава усещането за сигурност и нормален живот. Посещаването на училище е източник на надежда, подхранва любопитството и мечтите, давайки на младите хора сили да се възстановят. Образованието е най-добрият дългосрочен начин да се прекъсне порочният кръг на насилие и да се поставят общностите на пътя на мира, но то става жертва на кризите.

Често образованието е първият бюджетен сектор, който правителствата, изправени пред конфликт, отрязват. Образованието представлява едва 2% от хуманитарната помощ. Всъщност няма друг хуманитарен сектор с по-малък дял финансиране. За да се справят с тази криза, правителствата трябва да се ангажират да защитават училищата и университетите и да не ги използват за военни цели.

Преди една година група държави, начело с Норвегия и Аржентина, се обединиха около Декларация за безопасни училища. Към днешна дата 53 държави са подкрепили декларацията, но е необходимо тя да бъде подписана от всички. Наш приоритет трябва да бъде да се спрат ужасяващите нарушения на правата на човека в тази област.

Не трябва да позволяваме нападенията срещу деца, системното изнасилване или унищожаването на училищна инфраструктура да остават безнаказани. Правителствата трябва да потърсят отговорност от виновните, а ООН трябва да свърши своята част от работата – да наблюдава, докладва и разследва.

Образованието не може да остане беден братовчед на международните усилия. Трябва да инвестираме по-голяма част от хуманитарната помощ и помощта за развитие за образование. Образованието е най-добрият начин да защитим кълновете на мира. То често е първият истински дивидент на мира за момичетата и момчетата, и за общностите, които се борят, за да стъпят на краката си.

Ето защо светът се събира в Истанбул по време на Световния хуманитарен форум, за да се учреди „Образованието не може да чака“ – нов фонд за образование при извънредни ситуации. Налице е недостиг от 2,3 милиарда долара за финансиране на образованието в конфликтни и кризисни ситуации, което е 10 пъти повече от сумата, която образование получава като хуманитарна помощ в момента.

Новият фонд ще насочва вниманието към образованието, за да го изгражда при спешни ситуации и да осигурява помощ за развитие. Това е от ключово значение за осъществяването на новия Дневен ред за устойчиво развитие до 2030. Образованието трябва да се превърне в дневен ред за изграждането на мира.

За да отключим потенциала на образованието да насърчава мира, трябва да поддържаме приобщаващи образователни системи, в които да се включат всички групи и да дават познания за правата на човека и за новите форми на глобално гражданство. Трябва да гарантираме това право на образование, което ще позволи на обществата да избягат от кошмарите на историята и ще даде на младите хора всеобхватни възможности.

Това е, което ние се опитваме да направим в Джуба – да дадем на учениците достъп до спорт, култура и най-вече образование. Защото, както едно момче ни каза, те не просто искат мир, искат сами да го изградят. Това е нашето послание към Световния хуманитарен форум.

Образованието е на предната линия на конфликта – то трябва да бъде в челните редици на изграждането на мира.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.