Борисов: Подготвяме газовия хъб "Балкан", така че да поеме и руския газ

Така подготвяме европейския газов хъб „Балкан“, че той да поеме и руския газ, заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, коментирайки газовия хъб „Балкан“ и проекта „Южен поток“, предаде "Фокус".

Възстановяването на проекта "Южен поток", той коментира: „За ужас на всички, вие чухте комисарят по енергетика как вчера какво говори - България е лидер в своята дейност и това е с много труд, още повече и той, и аз вчера ви казахме, че когато са спазени европейските правила, когато е гарантирана диверсификацията, а не заробваща, има варианти всякакви.“

Слуховете за нов проект за газопровод, който преминава от Русия към Гърция, коментира, че му предстои среща с премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас, който ще му даде повече информация.

„Ние така подготвяме европейския газов хъб „Балкан“, че той да поеме и руски газ. Това многократно сме го казали“, коментира Бойко Борисов и допълни, че за разлика от предишното правителство, той иска Европа да застане зад проекта, за да е сигурно, че няма да бъде спиран.

„Мисля, че вие бихте ме подкрепили в такава тактика“, категоричен бе Борисов.

Премиерът обясни, че още не е ясно кога ще започне изграждането, тъй като още не могат да се разберат от къде ще минава.

 „Мисля,че той бързо ще се строи, както всички знаят, в момента, в който се намери политическото решение Европа – Русия“, заяви Борисов.

Според него е добър знак от ЕК, че на форума в Санкт Петербург ще отидат Жан Клод–Юнкер и еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес