Азербейджан слага в "черния списък" български депутати

Азербайджан подготвя списък с български народни представители, които да обяви за персона нон грата, обявиха от външното министерство в Баку, предаде БТВ.

Реакцията на Баку е заради пътуване на българските депутати до Нагорни Карабах. За момента не е ясно кои и колко български депутати ще влязат в „черния списък", но се смята, че това са предимно народни представители от "Патриотичния фронт".

През 1991 г. местните жители, които са основно етнически арменци, обявяват независима Нагорнокарабахска република със столица Степанакерт. „Държавата” обаче не е призната от международната общност и до голяма степен разчита на подкрепата съседна Армения. След години на кръвопролития напрежението утихва, но въпросът със статута на Нагорни Карабах и бъдещето на неговите жители остава неразрешен.

Тъкмо затова темата Нагорни Карабах е изключително деликатна както за властите в Ереван, така и за тези в Баку. Напрежението между двата лагера ескалира пред последните месеци още повече след новата вълна от насилие между азерските и карабахските бойци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят