Жените чатят за клюки, мъжете - за политика и спорт

След изследването на 10 млн. съобщения от 52 000 ползватели на Фейсбук, лингвисти установиха за какво най-често пишат мъжете и жените.

Резултатите от изследването, извършено по метода на лексическия анализ, който се използва в компютърната лингвистика, са публикувани в списание PLoS ONE, пише БГНЕС. Използваните от жените думи са по-меки, по-вежливи и изразяващи съпричастност. Докато мъжете демонстрират по-агресивна лексика, характерна за разпалените дискусии и спорове.

Изследователите стигнали до извода, че жените най-често говорят за хората и техните постъпки. На свой ред мъжете обичат да разсъждават за абстрактни понятия, а не за конкретния човек и неговото поведение.

Освен това в своите съобщения жените най-често използват думи и символи, свързани с положителните емоции (например, "развълнувана", "щастлива", "обичам"), със социалните отношения ("приятели", "семейство", "сестра"), а също наречия за преувеличения ("мнооого", "тооолкова" и прочие).

Мъжете пък използват думи, които са свързани с политиката ("правителство", "данъци", "политически"), със спорта и състезанията ("футбол", "сезон", "победа", "схватка") и със специфични увлечения (примерно стрелба, музикални инструменти или видеоигри). Сумирайки получените данни, учените стигнали до извода, че езикът на жените е по-топъл, а на мъжете по-студен. 

Коментари

Задължително поле