Дуейн Джонсън „Скалата“ се ожени

Дете и младеж са в болница след катастрофа

Откриха болно от африканска чума прасе и над Перущица

Задържаха полицай, взел 850 лв. за да скрие призовка за превишена скорост до изтичане на давността

Повдигнаха обвинение на собственика на депото за отпадъци, запалили се под магистрала „Струма“

Меган и Хари замениха Испания с Франция

Президентът Радев назначи бивш лидер на младежкия СДС за началник на кабинета си Годините в синия комсомол липсват в разпространената от "Дондуков" 2 биография на Калоян Методиев

С 630 нови дървета обогати зелената среда Общината в Търговище

Две жени от Каварна станаха жертви на телефонни измами

Потушен е пожарът между софийските села Реброво и Владо Тричков

15-годишно момче е в болница със счупена челюст след побой в Добрич

„Росатом“ подаде заявление за стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“

Започва проверка в Спешния център в Сливен заради смъртта на 7-годишното дете от Сотиря

Два нови социални центъра разкрива община Велико Търново Те ще подпомагат лица с психични разстройства и тежки множествени увреждания

Храните, които не подозирате, че може да съхранявате във фризера Сред тях са ядките, доматеното пюре и кафените зърна

Банда точи нефт от изоставен сондаж (обзор)

ТИР с резервоари с 11 00 тона източен газов кондензат бил открит в складова база в Ловеч. Снимка МВР

Банда от четирима мъже бе задържана за незаконен добив на газов кондензат от изоставен сондаж край ловешкото село Деветаки. Нефтопродуктът бил смесван с истинско дизелово гориво и продаван евтино, като съсипвал двигателите на трактори и коли, обясниха запознати с разследването.

Следеното на групата започнало от агенти на ДАНС, след като през февруари местни хора съобщили за непознати, които се навъртат около зарязаната сонда и твърдели, че ходят из района за дърва.

Заложен бил полицейски капан и така в нощта срещу неделя на пътя между селата Деветаки и Брестово ченгетата спипали микробус „Форд Транзит”, с който пътували четиримата. Един от тях бил от Ловеч, а другите – от селата Борима, Орешак и Бели Осъм. В буса возели туби с 1350 литра кондензат. Последвал обиск на складова база в Ловеч, където ченгетата намерили ТИР с пластмасови резервоари, пълни с 11 000 литра от същия петролен продукт.

Според осведомени източените тонове от сондата били прекарвани в база край София, където ги смесвали с истинска нафта. Продавали ги евтино, но купувачите нямали представа, че рискуват да нанесат непоправими щети на автомобилите си.
Предполага се, че на месец бандата е източвала по около 20 000 л кондензат, който е държавна собственост. Течният продукт се събирал в сондата, но за да бъде изпомпан, преди това били пускани хиляди кубически метра газ в атмосферата. Понякога крадците палели газа и най-вероятно пламъците били забелязвани от околните села. В края на миналата година подобен пожар на сондата е бил гасен от огнеборци.

Газовият сондаж е от 60-те години на социализма и е бил експлоатиран до септември 2003 г. от предприятие „Проучване и добив на нефт и газ“ АД, гр. Плевен. Експерти тепърва ще проверяват защо дружеството е изоставило обекта си. При инспекции през годините било установено, че спирателните кранове са откраднати и нефтопродуктът замърсява района.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.