Банда точи нефт от изоставен сондаж (обзор)

ТИР с резервоари с 11 00 тона източен газов кондензат бил открит в складова база в Ловеч. Снимка МВР

Банда от четирима мъже бе задържана за незаконен добив на газов кондензат от изоставен сондаж край ловешкото село Деветаки. Нефтопродуктът бил смесван с истинско дизелово гориво и продаван евтино, като съсипвал двигателите на трактори и коли, обясниха запознати с разследването.

Следеното на групата започнало от агенти на ДАНС, след като през февруари местни хора съобщили за непознати, които се навъртат около зарязаната сонда и твърдели, че ходят из района за дърва.

Заложен бил полицейски капан и така в нощта срещу неделя на пътя между селата Деветаки и Брестово ченгетата спипали микробус „Форд Транзит”, с който пътували четиримата. Един от тях бил от Ловеч, а другите - от селата Борима, Орешак и Бели Осъм. В буса возели туби с 1350 литра кондензат. Последвал обиск на складова база в Ловеч, където ченгетата намерили ТИР с пластмасови резервоари, пълни с 11 000 литра от същия петролен продукт.

Според осведомени източените тонове от сондата били прекарвани в база край София, където ги смесвали с истинска нафта. Продавали ги евтино, но купувачите нямали представа, че рискуват да нанесат непоправими щети на автомобилите си.
Предполага се, че на месец бандата е източвала по около 20 000 л кондензат, който е държавна собственост. Течният продукт се събирал в сондата, но за да бъде изпомпан, преди това били пускани хиляди кубически метра газ в атмосферата. Понякога крадците палели газа и най-вероятно пламъците били забелязвани от околните села. В края на миналата година подобен пожар на сондата е бил гасен от огнеборци.

Газовият сондаж е от 60-те години на социализма и е бил експлоатиран до септември 2003 г. от предприятие „Проучване и добив на нефт и газ“ АД, гр. Плевен. Експерти тепърва ще проверяват защо дружеството е изоставило обекта си. При инспекции през годините било установено, че спирателните кранове са откраднати и нефтопродуктът замърсява района.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право