Оправдаха прокурор, бил невменяем

Кмет и фолк певец връщат парите за къщи за гости 158 проекта възстановяват пълната сума

Наводнението във Венеция е повредило мозайки и колони в катедралата Сан Марко

Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Затягат правилата за биоресторантите

Министър Ангелкова: Започваме дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператори Tой е актуален и в чужбина след фалита на “Томас Кук”

MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин

Разследват пловдивски полицай, взимал заеми без да ги връща

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 20 ноември 2019 г.

Волейболната федерация за натиска: Голословни твърдения

Причината за смъртта на 3-годишното дете от София е пневмония

Вучич: Имам хронично заболяване

Бялото братство с изненадваща прогноза на Учителя за България Могат да останат 300 хиляди българи, но възложената им от небето мисия - ще изпълнят, казал Дънов

Перничани твърдят, че графикът на водния режим не се спазва

Вицепремиерът Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство

Липса на кадри у нас спира инвеститори

Не трябва да се закриват паралелки, а в България закриват цели професионални гимназии, казва Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в БСК.

Чужди компании предпочитат съседна Румъния

Бизнесът изпитва остър глад за близо 200 професии

Има опасност и наши предприятия да прехвърлят активи в чужбина

Липса на специалисти в търсени от бизнеса области и ниско качество на професионалното образование в България се превръщат във все по-голяма пречка за нарастването на инвестициите у нас. Бизнесът изпитва остър глад за близо 200 професии. Вече има ясни сигнали за отлив на чужди инвеститори заради кадровата криза, които предпочитат съседна Румъния. Това обяви пред „Труд” Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в Българската стопанска камара (БСК).

По думите му самата мрежа от професионални гимназии не отговаря на регионалната структура. Има и „бягство” на младите от професионалните гимназии и индустрията. „Примерите са много – в Сливен с текстила, в областта на металургичната индустрия в Перник, с машиностроенето в Пловдив”, казва Томов. Според него списъкът с дефицитни професии за професионално образование и обучение е безкраен и включва позиции от почти всички области на образование – стопанско управление и администрация, физически науки, информатика, техника, производство и преработка, селско, горско и рибно стопанство, ветеринарна медицина, здравеопазване, социални услуги и услуги за личността, транспорт, опазване на околна среда и обществена сигурност и безопасност.

„Затова не трябва да се закриват паралелки, а в България закриват цели професионални гимназии”, казва Томов и уточнява, че проблемът е толкова сериозен, че освен отлив на чужди инвеститори има реална опасност и наши действащи предприятия да изместят активите и работата си в Румъния.

Кризата с липсата на кадри у нас е маркирана и от властта през втората половина на миналата година в анализ, който е одобрен от правителството. За мащабите на проблема в прав текст неотдавна призна и икономическият министър Божидар Лукарски, който предупреди, че България е близо до ”червената линия, която поради липса на квалифицирана работна ръка ще започне да връща инвеститори и в резултат на което ще има забавяне на икономическия растеж”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.