Устройство, използвано от нацистите, бе предложенo на търг в eBay

Немска шифровъчна машина "Енигма"

Устройство, използвано в кодираща машина на нацистите, бе предложено на търг в eBay за 9,50 лири, пише вестник The Guardian, цитиран от "Фокус".

За кодоразбивачите на съюзническите сили то е било по-важно откритие дори от машината „Енигма“, тъй като е осигурявало криптирането на нацисткото командване, чието разбиване е щяло да ускори края на Втората световна война и да доведе до големи пробиви в модерните информационни технологии.

80 години по-късно за една икономична жена в Есекс „телеграфската машина“ представлява малко повече от стар предмет, който събира прах в бараката за инструменти.

Орловото око на доброволец към „Националния музей за компютърни технологии“ обаче е забелязало обявата в eBay и изключително рядко срещаната машина на Лоренц е била спасена, превръщайки се в поредното парче в мозайката на международните усилия за пълното възстановяване на кодиращата система на нацистките власти.

Музеят потвърди, че находката е шифровъчната машина на Лоренц, която представлява един от компонентите в техниката, използвана за изпращане на кодирани съобщения между Хитлер и неговите генерали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл