Aнтикорупционната комисия с иск за 1,163 млн. лева срещу ген. Кирчо Киров

ОИК в Търново откри нарушение на Изборния кодекс в плакатите на Весела Лечева Коалицията БСП за България имат 24 часа да ги подменят

Програмист спечели голямата награда на „Лукойл Клуб“

Министерството на транспорта готви нова концесия за летище Пловдив

СЕМ прекрати предсрочно мандата на директора на БНР Светослав Костов

Грипът увеличава риска от инфаркт 6 пъти

Нови стандарти при административното обслужване ще подобрят обратната връзка с потребителите

Разкриха кражба от дома на британец Единият извършител често гостувал на чужденеца

МВнР провери провокативна карта на Турция, включваща територия на България Не е публикувана от профила на турския военен министър Хулуси Акар, съобщиха от Външно

Цвети Радойчева пя на френски на Парижкия бал

Задържаха дилър и негов клиент в момент на сделка в ж.к. „Красно село“ в София

Съсед сигнализирал за насилие над 4-годишно дете, задържан е таткото

Очакват резултатите от хистологично изследване на Стефан Данаилов

Борисов кацна в Брюксел за участието си в заседанието на Европейския съвет

Хипопотами джуджета радват посетителите на столичния зоопарк

Зоопаркът в София има нови обитатели. Два хипопотама – пигмеи временно са част от голямата колекция на зоологическата градина, предаде БТВ.

Те се наричат хипопотами джуджета или пигмейски хипопотами и са вторият вид хипопотами на света, доста по-дребни. За първи път идват в България, обясни Катерина Зарева от екологичния център в зоопарка и допълни:

„Те са африкански вид, който се среща само в джунглите на Сиера Леоне, Либерия и Нигерия. Тяхната популация в природата наброява около 3000 индивида. В последните години основната заплаха за тях е загубата на местообитание.

Тропическите гори, в които те живеят се изсичат. За съжаление са обект на бракониерство и това е причината да намаляват в дивата природа.

В началото на 20-ти век доста успешно се отглеждат в зоопаркове, техният брой расте и вече не са толкова рядко срещано животно в експозицията на зоопарковете.

Интересното е, че те са нощно активни животни, които водят потаен начин на живот, не са толкова привързани към водата, както техните по-големи събратя. Предпочитат да се разхождат и да живеят в горите. Горски животни са, хранят се с тревиста растителност, плодове”.

Новите попълнения са в столичния зоопарк вече три дни и се приспособяват добре към условията, хранят се добре и се възползват от басейна, който им е предоставен, разказа Зарева.

В зоопарка могат да се видят и други интересни животни. Умножава се семейството на приматите, наскоро се е родило малко капуцинче – това е една от най-атрактивните и интересни групи маймуни в зоопарка. В реконструкция е и аквариумът, и скоро ще има нови интересни експозиции там.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.