Гръцките медии спекулират със заобикалянето на Турция от Путин: Дали ще има отмъщение за сваления руски самолет?

Всяка стъпка по време на посещението на руският държавен глава в Гърция беше внимателно следена и тълкувана от местните медии, като според тях Путин е отправил не едно послание по време на визитата,  предаде БТВ.

Те тълкуват избора на маршрут на руския президент като заявяване на позиция.

„Полетът от Москва до Атина не следваше обичайния маршрут, който включва и турското, или по-точно казано част от турското въздушно пространство. Той (полетът на Путин – бел. ред.) го е заобиколил и е летял над Македония. Посланието, не само до Турция, но и до САЩ и целия Запад, е ясно – че въпросът с Турция остава отворен заради свалянето на руския военен самолет преди няколко месеца и че в определен момент ще има отмъщение“, коментира едно от гръцките издания.

Според „Нешънъл херълд“ от турската страна „са постъпили глупаво, защото непосредствено преди идването на Путин в Атина турски военни самолети са извършили провокативни полети над островите в Егейско море и още веднъж са навлезли в гръцкото въздушно пространство“.

Изданието посочва, че самолетите нарушители са били пресрещнати от гръцки летателни апарати, след което са напуснали гръцкото въздушно пространство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят