Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световната премиера на 3D-мюзикъла „Граф Монте Кристо” събра над 1200 почитатели операта на Царевец

Крепостта Царевец във Велико Търново стана арена на световната премиера на мюзикъла „Граф Монте Кристо”, представена на открита сцена от Театрално-музикален продуцентски център – Варна. Шедьовърът на Ив Деска, написан по романа на Александър Дюма, постави началото на Летния сезон на българските оперни театри на открито „Сцена на вековете”. Културният форум ще продължи до 3 септември, като включва шест впечатляващи заглавия. Организатор е Община Велико Търново, а партньори са държавните опери във Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Пловдив.

Над 1200 почитатели на оперното изкуство изпълниха до краен предел местата за публиката в района на Царския дворец на Асеневци. Замъкът „Иф” и средновековна Франция буквално оживяха благодарение на впечатляващите 3D-мапинг ефекти и декорите. Разказът за Едмон Дантес, неговата любима Мерседес, заместник-прокурора Жерар дьо Вилфор, алчният барон Данглар и завистливият Фернан Мондего бе пресъздаден по впечатляващ начин. При всяка пауза солистите, артистите, хорът и оркестърът бяха бурно аплодирани от публиката.

Летният сезон на българските оперни театри на открито „Сцена на вековете” бе официално открит от заместник-кмета на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, Румен Джуров от Министерството на културата и директора и Даниела Димова – директор на Държавна опера – Варна. Ганчо Карабаджаков подчерта, че на Царевец българските оперни театри участват за първи път в обща културна проява на открито. От името на министъра на културата Вежди Рашидов Румен Джуров поздрави кмета Даниел Панов и екипа му в Община Велико Търново за новия формат на „Сцена на вековете”.

Летният сезон продължава на 23 юли с операта „Набуко” – копродукция на Държавна опера – Стара Загора и Държавна опера – Бургас. На 29 на Царевец ще бъде поставена „Аида” на Джузепе Верди (Държавна опера – Русе), а на 5 август Театрално-музикалният продуцентски център-Варна ще зарадва публиката с балета “Дон Кихот” от Лудвиг Минкус. Календарът продължава на 27 август с „Кармен“ от Жорж Бизе (копродукция на Държавна опера – Стара Загора и Държавна опера- Бургас). На 3 септември пък ще се играе рок-операта по музика на Андрю Лойд Уебър „Исус Христос суперзвезда“, продукция на Държавна опера – Пловдив.

„Сцена на вековете” е носител на престижното отличие „Европа на фестивалите – фестивали в Европа” за 2015/2016 г. Всяка година постановките на Царевец се радват на изключителна популярност.