Дебатьори от цял свят се надспорваха в София

София приветства над 80 от най-изявените и активни дебатьори в Европа за ежегодното състезание по дебати Sofia Open 2016 през изминалия уикенд. Специално за състезанието в България пристигнаха отбори от 12 държави от цял свят, сред които Англия, Сърбия, Израел, Германия, Австрия и Финландия. Българската дебатьосрска общност посрещна с огромно вълнение и Десислава Кирова – световната шампионка по дебати за 2014 г. с отбора на Берлин, която от осемгодишна учи и живее в Германия.

Сред темите, които младите дебатьори обсъждаха, бяха взетите от Франция мерки в отговор на терористичните атаки от последните две години, необходимостта от механизъм, който да подвежда под съдебна отговорност политици, дали неверни обещания по време на кампании за референдум, както и потенциалното въвеждане на общ минимален доход за страните от Европейския съюз.

Финалът на събитието се проведе в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“, където най-добрите говорители премериха сили по тема за неуспешния военен преврат в Турция от петък. След оспорван дебат с купата триумфираха Стефан Сиризански и Майкъл Дюн, за които това е важна победа преди предстоящото в края на месеца Европейско първенство по дебати.

Sofia Open 2016 се организира от Асоциация Дебати - неправителствена организация в обществена полза, с основна мисия и цели да развива младежкото участие в процеса на вземане на решения, да стимулира гражданската инициатива и да подкрепя неформалното образование като ключови фактори за изграждането на стабилно и активно гражданско общество в България. Асоциацията организира множество събития, свързани с дебатите – обучения за треньори, лекции и семинари за ученици и студенти, публични дебати по актуални теми, състезания на ученическо и студенстско ниво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл