Българските училища на о. Крит затварят за две седмици заради коронавируса, дипломатите отлагат приемите за 3-ти март

Гърция е спряла 4000 мигранти на границата с Турция (ВИДЕО) Около 18 000 бежанци са тръгнали към Европа, предупреди Ердоган

Зрелищен провал за феминисткия екшън „Хищни птици” Марго Роби не успя да спаси филма

Премиерът посети Бачковския манастир по повод 150 години от създаването на Българската екзархия (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

Борисов: На 85 % е готово кръговото кърстовище на пътя Пловдив – Асеновград

Арестуваха адвокат за системни блудства с малолетни момчета

Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Две български филмови премиери за Трети март В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Благоев вика призрака на Енгелс в Ямбол Дядото участва в спиритически сеанс край Тунджа

Били Айлиш подобри рекорд с песен за филма за Бонд

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Алкохолът причинява седем вида рак, откриха учени

Алкохолът причинява седем форми на рак, и дори хората, употребяващи го в малки количества са изложени на риск, установи ново изследване, цитирано от The Guardian. Здравни експерти се застъпват към откритието и казват, че трябва да се наблегне на информираността относно това как са свързани алкохола и заболявания като рака.

Новите анализи на данни, събирани през последните години, показват, че алкохолът играе ключова роля в развитието на рак на гърдата, дебелото черво, черния дроб и др.

Изследването, публикувано в научното издание „Адикшън“, установява, че има повече от обикновена връзка или статистическа относителност между алкохола и раковите заболявания. Има достатъчно доказателства да се твърди, че пиенето е директен причинител на болестта, според Джени Конър, представител на департамента по социална медицина в университета Отаго в Нова Зеландия.

„Има сериозни доказателства, че алкохолът причинява рак в седем области на тялото, и може би други“, казва Конър. „Дори без пълното знание на биологичните механизми как алкохолът точно причинява болестта, доказателствата подкрепят твърдението, че алкохолът води до рак на орофаринкса, ларинкса, хранопровода, черния дроб, дебелото черво, правото черво и гърдата.“, пояснява тя.

Данни в процес на изследване подсказват, че алкохолът вероятно причинява още рак на кожата, простата и панкреаса. Конър е категорична, че рискът нараства с консумираното количество.

„Най-високите рискове са свързани с най-тежкото пиене, но немалко усложнения са наблюдавани и при контролни групи, употребявали в малки или средни количества.“, заключва тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.