Граждани искат оставката на здравния министър Петър Москов, излизат на протест заради пръстовия отпечатък

Граждани ще поискат оставката на здравния министър Петър Москов на протест срещу въвеждането на пръстови отпечатъци като начин на регистрация на пациентите в болниците.

Системата за идентификация беше въведена експериментално в пет болници миналата седмица.

До края на септември трябва да бъде въведена във всички болници в страната.

Марияна Христова, един от организаторите на протеста, заяви пред БТВ, че една от причините за протеста е сигурността.

Всяка информация във всеки един компютър е във вид на код, няма нещо дори и криптирано да не може да бъде декриптирано. Пръстовият отпечатък е едно от най-високите нива на сигурност, които изобщо се ползват. Опасност от теч има при поставянето на пръстов отпечатък в болници, аптеки – места, които не са съобразени с това как се защитава подобен идентификатор, коментира Христова.

За хакерите е детска игра да хакнат сървърите на НАСА и американското посолство, какво остава за една болница или аптека. Никой не дава обяснение как този пръстов отпечатък ще спре кражбите.

Системата е непълноценна и не може да работи. Сменяме тази система за втори път, а ни предстои трето сменяне, защото има директива на ЕС, която ще ни задължи от 2018-а единственият идентификатор в ЕС да е лична карта, посочи още тя.

Настояваме за електронни здравни карти, пръстовият отпечатък е регистрация за престъпници, каза и Вера Иванова, също съорганизатор на протеста.

„Имаме болници, които са собственост на чужда държава, които ще получат достъп до такова високо ниво на секретност на информация. Това е все едно да трепете мишка с водородна бомба”, категорична беше Христова.

Протести се очаква да има и в Ямбол, Варна, Бургас.

Това е начин да се получи уникален номер, ключ - към сигурността на данните, които се събират, и към парите, за да не бъдат изразходвани напразно, разясни заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Тепърва започваме да структурираме здравни досиета. Първо трябва да си заключим къщата и тогава да вкараме вътре данните, посочи той.

По думите му здравеопазването е вторият сектор след финансовия, който ползва най-много биометрия.

Той подчерта, че системата няма да стане излишна от 2018-а. Тогава ще се интегрира биометрията с чипа, посочи Пенков.

400 000 лева са похарчени за изработването на софтуера и неговото внедряване, каза още заместник-министърът.

Ако някой откаже да даде пръстов отпечатък, е предвидено да се издава временна карта, докато влезе единната карта в България, което ще струва доста пари на пациента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве