Детето в куфара - удушено с ръце

„Обвиняемият Костин притиснал с едната си ръка шията на детето, а с другата си ръка частично запушил носните дихателни отвори - ноздрите на детето, като по този начин го задушил и му причинил механична асфиксия, в резултат на която настъпила смъртта.” Това са редове от обвинителния акт, който вчера бе внесен от Софийската градска прокуратура в съда.

Руснакът Герман Костин ще отговаря за умишлено убийство на малолетно лице и по чл. 116 от Наказателния кодекс може да получи най-тежката присъда по нашия закон - доживотен затвор без право на замяна.

Делото стана известно като „Детето в куфара”. На 20 март 2015 г. случайни граждани намериха в язовира край софийското село Пасарел тялото на петгодишния Никита Плотников.

То бе увито в одеяло и сложено в зелен куфар „Самсонайт”. На няколко пъти полицията търсеше съдействие от медиите, за да бъде установена самоличността на жертвата. След броени дни бе разкрито, че убитото дете е русначе, и свързаха смъртта му с останки от трупа на млада жена, намерени край Приморско. Потвърдена бе версията, че там е била убита 35-годишната Анна Леонтиева, майката на Никита.

В започналото разследване бяха включени и руските криминални служби. Основен заподозрян стана руският гражданин Герман Костин (52 г.). Той е женен за българка, с която живеят в Северен Кипър, но имат имоти и в София. При Костин са живели в последните месеци и Анна и Никита.

Според обвинителния акт мотивът за убийството е дълг, натрупан от Костин към бащата и майката на детето. През 2012 г. Костин пуснал обяви, че продава имоти в Северен Кипър, и така се запознал с Вадим Плотников.

Бащата на малкия Никита, известен лекар от град Перм и доста по-възрастен от майката Анна, искал да инвестира спестени пари. В началото на 2013 г. семейството купило жилище в Северен Кипър на името на Анна Леонтиева. Плотников често ги посещавал и почти всеки път се срещал с Костин, който го навивал да влага още пари в кипърски имоти. Освен парите на влог в Перм семейството продало луксозна къща за 328 600 евро.

Разговор до Москва от местопрестъплението. Килърът сниман с камери

Автомобилът на Костин е бил сниман от камери при пътуванията от София до Пасарел. Първия път ходил да оглежда местността, а при втория вече е возел куфара с тялото на малкия Никита.

От обвинителния акт става ясно, че на 8 февруари м.г. - неделя, Костин поканил майката Анна и Никита на разходка до Черноморието. Карал ги с автомобила си, като преди да тръгнат от София, Анна оставила в дома му мобилния си телефон. Колата пристигнала в Приморско към 19 ч. Тръгнала обратно към София в 19,50 ч. Смята се, че мъжът е убил майката в Приморско, след което е върнал детето и го е удушил в София.

На 9 февруари вечерта изхвърлил тялото на Никита с куфара „Самсонайт“. Разследващите са категорични, че куфарът е на майката Анна, тъй като има сериен номер и през 2014 г. жената била регистрирана с него на летище в Москва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право