Бившият белгийски крал призна, че има незаконна дъщеря

Лондон улеснява с визи експерти

ДАНС по следите на коронавируса Мерки срещу заразата, идваща от Китай

Удължиха бедственото положение в Община Перник заради водната криза

Българинът доплатил 4 млрд. за лекарства Първи сме в ЕС по разходи за медикаменти

220 милиона долара за екшън комедията „Лоши момчета завинаги” Филмът се представя над очакванията

СЗО промени оценката си за коронавируса, вече го смята за високорисков

Турски хакери в мащабна кампания от името на Анкара Властите в Кипър, Гърция, Ирак и Албания на мушка

Самоубилият се пред ДАНС отвлякъл самолет през 1981 г. Емил Крумов трябвало да дава показания за „Луков марш”

За какво може да ни наложат дисциплинарно наказание

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 28 януари 2020

Борисов: Длъжни сме да не допуснем подобни трагедии като Холокоста да се случат отново

Турските домати пълни с пестициди Изследване откри 56 забранени вещества в зеленчуци

Пожарникари уловиха змия в домашно мазе в Сливен

Първа жертва на коронавирус в Пекин

Детето в куфара – удушено с ръце

„Обвиняемият Костин притиснал с едната си ръка шията на детето, а с другата си ръка частично запушил носните дихателни отвори – ноздрите на детето, като по този начин го задушил и му причинил механична асфиксия, в резултат на която настъпила смъртта.” Това са редове от обвинителния акт, който вчера бе внесен от Софийската градска прокуратура в съда.

Руснакът Герман Костин ще отговаря за умишлено убийство на малолетно лице и по чл. 116 от Наказателния кодекс може да получи най-тежката присъда по нашия закон – доживотен затвор без право на замяна.

Делото стана известно като „Детето в куфара”. На 20 март 2015 г. случайни граждани намериха в язовира край софийското село Пасарел тялото на петгодишния Никита Плотников.

То бе увито в одеяло и сложено в зелен куфар „Самсонайт”. На няколко пъти полицията търсеше съдействие от медиите, за да бъде установена самоличността на жертвата. След броени дни бе разкрито, че убитото дете е русначе, и свързаха смъртта му с останки от трупа на млада жена, намерени край Приморско. Потвърдена бе версията, че там е била убита 35-годишната Анна Леонтиева, майката на Никита.

В започналото разследване бяха включени и руските криминални служби. Основен заподозрян стана руският гражданин Герман Костин (52 г.). Той е женен за българка, с която живеят в Северен Кипър, но имат имоти и в София. При Костин са живели в последните месеци и Анна и Никита.

Според обвинителния акт мотивът за убийството е дълг, натрупан от Костин към бащата и майката на детето. През 2012 г. Костин пуснал обяви, че продава имоти в Северен Кипър, и така се запознал с Вадим Плотников.

Бащата на малкия Никита, известен лекар от град Перм и доста по-възрастен от майката Анна, искал да инвестира спестени пари. В началото на 2013 г. семейството купило жилище в Северен Кипър на името на Анна Леонтиева. Плотников често ги посещавал и почти всеки път се срещал с Костин, който го навивал да влага още пари в кипърски имоти. Освен парите на влог в Перм семейството продало луксозна къща за 328 600 евро.

Разговор до Москва от местопрестъплението. Килърът сниман с камери

Автомобилът на Костин е бил сниман от камери при пътуванията от София до Пасарел. Първия път ходил да оглежда местността, а при втория вече е возел куфара с тялото на малкия Никита.

От обвинителния акт става ясно, че на 8 февруари м.г. – неделя, Костин поканил майката Анна и Никита на разходка до Черноморието. Карал ги с автомобила си, като преди да тръгнат от София, Анна оставила в дома му мобилния си телефон. Колата пристигнала в Приморско към 19 ч. Тръгнала обратно към София в 19,50 ч. Смята се, че мъжът е убил майката в Приморско, след което е върнал детето и го е удушил в София.

На 9 февруари вечерта изхвърлил тялото на Никита с куфара „Самсонайт“. Разследващите са категорични, че куфарът е на майката Анна, тъй като има сериен номер и през 2014 г. жената била регистрирана с него на летище в Москва.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.