Asia Times: Танкове Abrams и Leopard с тежка броня засядат в кал в Украйна

Танкове Western Abrams и Leopard затънаха в кал в Украйна заради тежка броня, пише Asia Times.

Изданието казва, че войниците от украинските въоръжени сили поставят динамична защита на западните танкове, което прави многотонните машини още по-тежки и също така намалява тяхната мобилност.

„Основният проблем за танковете Leopard и Abrams в Украйна е засядането в калта, където могат да бъдат унищожени доста лесно“, се подчертава в статията.

Редовно се съобщава за премахването на западни технологии в Украйна. Така преди ден руското министерство на отбраната съобщи, че руските военни са унищожили още един танк Abrams в посока Авдеевка.

Най-добрият танк беше британският Centurion, защото беше надежден и можеше да издържи удари дори от противотанкови оръжия.

Всички американски, британски и германски танкове работят с предположението, че сложната композитна броня ще защити екипажа. Както всички научиха, това не винаги е така. Всеки танк има уязвимости.

В Украйна, например, почти веднага стана ясно, че композитната броня (понякога наричана броня Chobham след първоначалния й британски дизайн) не винаги е достатъчна. Украинците започнаха да вземат руска реактивна броня от изстреляни корпуси на танкове и я монтираха на Леопарди.

Не е ясно какво е направено с британските танкове Challenger II, но някои от танковете Abrams имаха ранна версия на реактивни бронирани комплекти, които не изглежда да са свършили много работа.

Проблемът с добавянето на експлозивна реактивна броня (ERA) е, че е тежка. Когато вече имате 70-тонен гигант, добавянето на още няколко тона прави неговата изправност под въпрос. Ключов проблем за танковете Leopard и Abrams е засядането в калта в Украйна, откъдето след това могат да бъдат извадени доста лесно, пише още изданието.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят