Безопасна ли е ваксината срещу COVID-19 за бременни

На 11 декември Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) разреши първата ваксина COVID-19 за спешна употреба. Доказано е, че ваксината, направена от Pfizer и BioNTech, е 95% ефективна в мащабни клинични изпитвания.

На 18 декември е одобрена и втора ваксина COVID-19 от Moderna. Тя има също висока степен на ефикасност - 94,1%.

Мога ли да получа ваксината COVID-19, ако съм бременна или кърмя?

Да, ще можете да решите дали да получите ваксината. Но ако не сте медицински работник, може да мине много време, преди да ви ваксинират.
И двете ваксини понастоящем се предлагат в много ограничени количества. Дори когато се получат повече формули за ваксини, те ще трябва да бъдат произведени и транспортирани в масов мащаб в страната.
Членовете на широката общественост вероятно ще започнат да получават ваксина Covid-19 до пролетта на 2021 г.

Безопасна ли е ваксината COVID-19, ако сте бременна или кърмите?

В клиничните изпитания на ваксини обикновено не се регистрират участници, които са бременни или кърмачки. Това е така, докато ваксината не се докаже, че е безопасна при всички останали. Логично, бременните и кърмещите жени са били изключени от клиничните изпитвания на Pfizer/BioNTech и Moderna и не са включени в нито едно от текущите изпитвания за ваксини, произведени от други компании. Това означава, че няма сигурни данни за безопасността при бременни или кърмещи.

Водещи експерти от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG) отбелязват, че и РНК ваксините не съдържат никакви живи вируси. Следователно се смята, че не представляват риск за неродените бебета или кърмачки. Те също така заявяват, че рисковете от COVID-19 заразяване, по време на бременност, включват повишен риск от преждевременно раждане. Това означава, че потенциалните заплахи от приема на ваксината при такива обстоятелства са по-малки, отколкото евентуално заразяване. Американският колеж по акушерство и гинекология посочва, че бременните или кърмачките не трябва да отказват приема на двете одобрени COVID-19 ваксини.

Въпреки че Световната здравна организация не препоръчва на бременните да получат ваксината "поради недостатъчни данни", тя прави важно уточнение: "освен ако ползите от ваксинирането на бременната жена надвишават потенциалните рискове от ваксиниране. Например при здравните работници с висок риск от експозиция и бременни жени със съпътстващи заболявания, които ги поставят във високо рискова група."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука