Bild: Украински спецназ преследва бойци на "Вагнер" в Судан (ВИДЕО)

"Мъже с завързани ръце и очи седят на пясъка. Те са членове на руската наемническа групировка "Вагнер". Не са били заловени в източната част на Украйна, а в средата на Африка, в разкъсвания от гражданска война Судан. Задържани са от членове на украински спецназ". 

Така започва публикацията си германското издание Bild, според което екипи от командоси на украинското военно разузнаване - Службата за безопасност на Украйна (СБУ) - са изпратени на африканския континент, за да противодействат на руската частна военна компания.

През последните няколко месеца имаше многократни атаки срещу позиции на "Вагнер" в африканската държава, зад които бяха заподозрени украинци. 

В последните кадри, публикувани от Kyiv Post, се вижда как членове на специална част разпитват трима вързани мъже, които изглежда работят за наемническата група "Вагнер".  Един от арестуваните говори руски и твърди, че е влязъл в страната през Централноафриканската република с цел да свали местното правителство. Групата му включва 100 души.

„Атаката на украинците в Судан е класическа акция, която би подхождала на Кирило Буданов, шефът на украинското военно разузнаване“, казва военният анализатор Руслан Левиев пред Bild. „Той иска да сигнализира, че хората му са готови да преследват наемниците на Вагнер по целия свят.“

Но Левиев отбелязва: „Разбира се, всичко това има само символична стойност. Това действие няма да промени сегашното несигурно положение на украинците в собствената им страна и трябва само да осигури положителни новини у дома."

През ноември 2023 г. Kyiv Post публикува видеозаписи, за които се твърди, че показват сътрудници на украинските специални сили, които преследват наемници в Судан.

От ГУР обикновено нито потвърждават, нито отричат разполагането на свои служители в чужди територии.

Руски бойци са активни в Судан от години, първоначално по искане на тогавашния владетел Умар ал Башир. Когато през 2023 г. в страната избухна гражданска война, те застанаха на страната на паравоенната група "Сили за бърза поддръжка" (RSF) под техния лидер генерал Мохамед Хамдан Дагло, известен като „Хемети“, в битката срещу началника на въоръжените сили Абдел Фатах ал-Бурхан, припомня германското издание.

 

На първо място, наемниците на "Вагнер" охраняват златните мини там и от години осигуряват контрабандата на благородния метал, а оттам и доходите, които текат към кремълския владетел Владимир Путин и неговите доверени лица в Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа