BMW Серия 2 Gran Coupe - Агресивен екстроверт

Привлича с красиви форми и буен нрав

190 дизелови коня препускат бързо и гълтат малко гориво

Трябва ли да се избира между две неща, ако можеш да ги имаш едновременно? Не, гласи отговорът на BMW. Германската компания дотолкова разшири моделната си гама, че има предложение за различни и несъвместими (на пръв поглед) потребности. Такъв автомобил е най-новото попълнение в семейството на Серия 2.

Името Gran Coupe показва, че това е купе с четири врати и подобаващата елегантност на този тип каросерия. Красивите форми са комбинирани с удобствата на лимузина с пълноценен втори ред седалки и сериозен обем на багажника. Влагайки най-доброто от своя дизайнерски и технологичен арсенал, конструкторите на BMW са създали автомобил с много силно визуално присъствие, което се потвърждава и от образцовата му динамика.

Агресивен, атлетичен, нервиран – с такива епитети може да бъде описан новият „баварец“. Истински екстроверт, който с нетърпение очаква стартирането на двигателя, за да захапе стръвно асфалта с ниската си муцуна. Тесните LED фарове с адаптивна технология наподобяват сърдито присвити очи. Решетката е широка с триизмерна визия и сякаш привлича като магнит погледите по улиците. В масивните арки на калниците се въртят гуми с диаметър до 19 инча и ефектни алуминиеви джанти.

Страничният профил на каросерията е типичен като на купе – със снижаващ се покрив и дълги задни прозорци. Безрамковите стъкла на вратите отпред и отзад също афишират принадлежността на този модел към света на ексклузивните купета. Задницата е широка и масивна, висока и преливаща от мощ. Спойлерът и тесните стоп-светлини, преминаващи през калниците и капака на багажника, допълват силуета на добре трениран спортист. А като финален завършек са големите отвори на изпускателната система в двата странични края на контрастно черния дифузьор.

Серия 2 Gran Coupe споделя техниката на новата Серия 1. Залага се на напречно разположени двигатели с 3 и 4 цилиндъра, които генерират мощност от 140 до 306 конски сили и въртят предните колела. Върховият модел M235i xDrive серийно е оборудван с интелигентна система за двойно предаване. Такава се предлага и за дизеловата модификация 220d, която още веднъж потвърждава превъзходните качества на баварските комън-рейл мотори. Двулитровият агрегат произвежда мощност от 190 конски сили, а внушителният въртящ момент от 400 Нм е на разположение от 1750 оборота.

На хартия тези характеристики изглеждат добре, а на практика – още по-добре. В зависимост от избрания от водача режим на работа автомобилът променя характера и динамиката си – от спокоен и тих превозвач до агресивен и бърз състезател. Ударното ускорение и мощната тяга на дизеловия мотор вървят в комплект с удивителна пестеливост към горивото в резервоара. Дори при сериозно натискане на газта разходът изглежда нисък (7-8 л), а при кротко каране пада до 5-6 л.

Спортните настройки на окачването позволяват преодоляването на завои с висока скорост, при което автомобилът стои солидно залепен за асфалта, а водачът и пътникът до него усещат нужната странична опора на седалките. В екстремни ситуации електрониката подпомага завиването с целенасочени спирачни намеси към вътрешните колела за прецизно следване на зададената с волана траектория.

Пълна цифровизация с практични удобства

Макар да изглежда като спортна кола и да има поведение точно на такава, Серия 2 Gran Coupe предлага много практично приложение във всекидневния живот. Багажникът е на ниво с вместимост от 430 л. Облегалката на втория ред е сгъваема и се дели в съотношение 40:20:40, като дава възможност за превоз на по-дълги предмети и повече товари. Опционалният стъклен покрив допуска щедро светлина и допълва усещането на просторен интериор. Вратите са големи и спомагат за лесното качване и слизане в сравнително ниския (1,42 м) автомобил.

Кабината е спортна и луксозна, изпипана в характерния за BMW висок стил и качествена изработка. Кокпитът е изцяло дигитален и е ориентиран към водача. Големите цветни екрани с размер 10,25 инча с най-модерна графика показват необходимата информация, която може да бъде групирана и подредена според желанието на шофьора.

Висок стандарт на безопасност

BMW Серия 2 Gran Coupe е високотехнологична машина като останалите модели на марката и предлага богат набор от електронни системи в помощ на водача. Те спомагат за безопасно пътуване и намаляват риска от инциденти, но понякога могат да подразнят шофьори с екстремен стил. Решението за този тип натури е да изключат електронните помощници с едно натискане на бутона. За жизненоважната система за контрол на стабилността е предвиден самостоятелен бутон, за да имат водачите едно наум, когато посягат към него.
Високият стандарт на безопасност е гарантиран от електронни системи за предупреждение при напускане на лентата с активно връщане в нея и за предупреждение при опасност от челен удар с функция за автоматично спиране и разпознаване на пешеходци. На магистрала автомобилът може да се движи сам в избраната лента и да завива в нея, без да я напуска, като спазва зададена дистанция до превозното средство отпред. Повечето водачи обаче едва ли ще оставят на електрониката сладката задача да управляват тази отлична машина. И все пак трябва да знаят, че могат да разчитат също така на предупреждения при опасности от удар отзад, от напречен трафик и при движение на заден ход.

В пътническата кабина пред селектора на 8-степенната автоматична трансмисия е оформено специално гнездо за безжично зареждане на смартфони. Собственикът на автомобила може да програмира телефона си като дигитален ключ и с него да отваря вратите вместо с дистанционното. В челното стъкло директно пред очите си водачът вижда с отчетлива цветна графика данни от скоростта и навигационните упътвания, за да не сваля поглед от пътя.

Коментари

Задължително поле