Брокери съветват как да сключим перфектната сделка за земя

Изрядни документи и реални претенции гарантират изгодна продажба

Каква е перфектната сделка за продажба на земеделска земя? Тя е бърза, изгодна и за двете страни и ползотворна, ако отиде в ръцете на правилния собственик и той произвежда земеделска продукция на нея.

За да се случи това, не е нужна магия. Достатъчно е да имате перфектния комплект документи и реална представа за колко искате да я продадете, съветват брокерите на най-голямата земеделска компания „Агрион“.

Първото и най-важно условие е да имате правилния набор от документи. Според това как сте получили имота, те могат да бъдат решение за възстановяване на правото на собствеността върху земеделските земи, нотариален акт за покупко-продажба, замяна или дарение, констативен нотариален акт за собственост върху земеделски земи. Ако разполагате с договори или съдебни решения за делба, приложете ги в общия пакет, съветват специалистите.

След като съберете всичко, можете да набавите и останалите документи, които са ви нужни за сделката – удостоверения за наследници, при починал собственик, скици, удостоверения за характеристики за имот,  данъчни оценки.

Дори да сте няколко собственици, не се притеснявайте, продажбата може да се случи от всички, но и да се извърши разпореждане с идеална част само от един или от няколко съсобственици.

Важна подробност е да нямате тежести върху земята – например да не е ипотекиран в банка, да няма  възбрана от съдебен изпълнител, да не е учредено право на ползване върху имота, коментират експертите на „Агрион“

Внимавайте с договорите с арендатори - ако сте отдали земята си за дълъг период от време, няма как да я продадете на изгодна цена. Не без значение са и останалите характеристики на имота - като право на преминаване или прокарване, както и други ограничения, предупреждават от най-голямата компания за управление на поземлена собственост.

Техният най-практичен съвет обаче е да имате реална преценка за цената на земята ви. Ако искате прекалено много пари, шансът да се стигне до сделка е почти нулев. Причината е, че земята е актив, от който трябва да се печели. Когато стойността е прекалено висока, от нея не могат да спечелят нито земеделците, които я използват за производство, нито тези, които искат да я отдават под наем.

Ако не сте сигурни във всички тези стъпки, по-добре е да потърсите помощ от специализирана компания като „Агрион“. Дружеството може да помогне със всичко, включително и с изваждането на нужните документи, абсолютно безплатно.

Компанията предлага напълно безплатно оценка на вашата земя и безценни юридически съвети как може да се стигне до сделка.

Това може да се случи през сайта на „Агрион“ - https://www.agrion.bg/bg/request/sell, на националния телефон 0800 111 66, както и през мрежата от брокери на компанията, чийто координати също могат да бъдат открити на сайта

Експертите прилагат индивидуален подход към всяко едно запитване, за да гарантират прозрачна и адекватна цена. За разлика от други компании, „Агрион“ не използва метода на осреднена оценка за дадено землище, който изкривява ценообразуването, а формира цената на конкретния имот в съответствие със специално създаден алгоритъм, включващ различни компоненти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти