ChatGPT страда от сезонна депресия

Чатботът става все по-мързелив и по-раздразнителен

Теорията, наречена "хипотеза за зимната ваканция"

Дните стават по-кратки, времето често е мрачно, а температурите рязко падат. За мнозина това води до сезонна депресия. Нова теория твърди, че чатботът ChatGPT също може да страда от нея, пише Ars Technica.

От миналия месец потребителите започнаха да забелязват, че чатботът, който наскоро отпразнува първия си рожден ден, става все по-мързелив и по-раздразнителен, като често отказва да изпълнява задачите, които са му поискани, или моли потребителя да го направи вместо него.

"Поради обширния характер на данните, пълното извличане ще бъде доста продължително. Мога обаче да предоставя файла с този единствен запис като шаблон и вие можете да попълните останалите данни, ако е необходимо", това гласи едно от съобщенията на бота. Всъщност множество потребители се оплакват от подобни "мързеливи" отговори.

Странната тенденция в крайна сметка привлече вниманието на OpenAI.

"Чухме всичките ви отзиви за GPT-4, който става все по-мързелив! Не сме актуализирали модела от 11 ноември и това със сигурност не е умишлено. Поведението на бота може да бъде непредсказуемо и ние търсим начин да го коригираме", гласи отговора на компанията.

Наистина ли ChatGPT става все по-мързелив — или това е поредният случай на хора, които антропоморфизират алгоритъм и четат твърде много в необичайните му резултати?

Една теория дава отговор, че ChatGPT може да страда от сезонна депресия без да има съзнание. Как е възможно това?

Ботът улавя от огромните си данни за обучение, че хората често имат намаляващи нива на енергия и мотивация да вършат работа през зимните месеци. Той отразява обратно този модел към нас.

"Ами ако научи от своите данни за обучение, че хората обикновено забавят темпото през декември и отлагат по-големите проекти за новата година и затова напоследък е по-мързелив?"

Теорията, наречена "хипотеза за зимната ваканция", бързо се наложи в социалните медии, както съобщава Ars. Тя изплува като нетрадиционно обяснение за новооткритата мудност на ChatGPT. Междувременно от OpenAI казват, че няма как тази или която и да е друга теория да бъде доказана. Знае се само, че системите на бота не са претоварени и всичко би трябвало да функционира нормално.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии