CNN: Марк Рюте харесва Доналд Тръмп и знае как да се справи с него, но ще успее ли да го овладее?

Снимка: Twitter/ Mark Rutte

Докато НАТО се готви да отпразнува своята 75-та годишнина на срещата на върха тази седмица във Вашингтон, Алиансът също така се подготвя да посрещне първия си нов лидер от десетилетие: човек с опит в отношенията с бившия президент Доналд Тръмп, за когото мнозина се надяват, че може да запази съюза единен в лицето на водовъртеж от предизвикателства, включително потенциален втори мандат на Тръмп в Белия дом. 

Бившият холандски премиер Марк Рюте беше официално избран за следващ генерален секретар на НАТО в края на юни и ще започне работа на 1 октомври. Той поема ролята от дългогодишния шеф на НАТО Йенс Столтенберг, който ръководи алианса от 2014 г.

Дипломати и служители, които разговарят със CNN, казват, че Рюте се смята за твърд трансатлантик и строител на консенсус.

„Той наистина е опитен политик и това е от съществено значение за запазване на сплотеността на алианса“, казва един европейски служител.

На Рюте се гледа и като на човек, който може да работи с всеки, който бъде избран за президент на САЩ, казват служители пред CNN. Някои се надяват, че миналите отношения на Рюте с Тръмп, от времето, когато са ръководили съответните си страни, биха могли да възпрат бившия президент от подкопаване на алианса, ако бъде преизбран.

Бившият президент публично се противопостави на НАТО по време на първия си мандат. Той го направи отново наскоро по време на предизборната си кампания, като дори стигна дотам, че предложи на Русия да „прави каквото си поиска“ спрямо членовете на Алианса, които имат прекалено ниски разходи за отбрана. Позицията на Тръмп по време на кампанията, че присъединяването му към Алианса ще бъде под условие, предизвика опасения в международната общност.

„Тръмп харесва хора, които го отблъскват, особено ако го правят по много уважителен начин“, казва Пийт Хоекстра, посланик на Тръмп в Холандия.

На среща, на която Тръмп говорил за „търговския дефицит“, спомня си Хоекстра, Рюте отвърна „с усмивка на лицето“, че те наистина трябва да се справят с търговския дефицит между САЩ и Нидерландия. 

„Това беше просто много учтив, леко хумористичен начин за отношение към Тръмп и Тръмп го оцени“, спомня си Хоекстра пред CNN. „Нямаше „Ти, кучи сине.“ или нещо подобно. Той каза просто: „Туше, Рюте, разбрахте ме.“

И все пак, само защото бившият президент и Рюте „имат добри работни отношения... защото искрено се харесват“, това не означава, че Тръмп ще бъде възпиран от „дневния му ред“, казва Хоекстра.

Бившият посланик твърди, че „Тръмп никога не е бил против НАТО“, а по-скоро „е бил против НАТО, който европейците не подкрепят“, позовавайки се на факта, че много европейски страни по това време не са внасяли 2% от своя БВП за отбрана.

„Не е супергерой“

Европейски дипломат казва пред CNN, че Рюте „със сигурност не е супергерой“, отбелязвайки, че „човек може да се опита да угоди на Тръмп, но не и да го заблуди, така че в крайна сметка това, което има значение за НАТО, са реалните действия и най-важното истинските пари“.

Високопоставен служител на НАТО твърди, че „много съюзници са загрижени“ относно перспективата за преизбиране на Тръмп, „но историята е положителна“. 24 от 32 съюзници изпълняват целта за разходи от 2%; шест харчат над 3%.

„Все още не сме там, но е по-добре, отколкото когато Тръмп си тръгна“, казва служителят пред CNN.

Рюте беше приветстван за поста генерален секретар на НАТО не само заради опита си с Тръмп. Той беше смятан за човек, който може да получи подкрепата на всичките 32 членове на алианса, постигайки баланс между по-ястребовата Източна Европа и по-пестеливата Западна Европа, отчасти поради неговата по-средна позиция по отношение на войната в Украйна.

Държавите-членки на НАТО ще очакват от него да поддържа единството на алианса, докато войната продължава – с малко признаци за бърза дипломатическа или военна победа за Киев – както и по въпроси като противодействие на заплахата от Китай, увеличаване на производството на оръжия и иновациите в кибер пространството.

Дипломати и служители, които разговарят с CNN, напомнят за мандата на Рюте като най-дълго управлявалия министър-председател на Нидерландия - работа, която той напусна в началото на юли след 14 години.

„Той трябваше да управлява различни коалиционни правителства в парламентарната демокрация в своята страна, което със сигурност не е лесна задача“, казва американски служител.

Бивш високопоставен американски дипломат го описва като „много добър политик (който) разбира изграждането на коалиции и консенсус, което е целта на всичко това“.

Рюте беше широко смятан за фаворит за наследник на Столтенберг тази година. Той бързо беше подкрепен от САЩ.

Според американския служител президентът Джо Байдън дори е насърчил Рюте да се кандидатира за генерален секретар преди около година и половина, когато Столтенберг е бил готов да се оттегли, но Рюте е дал знак, че тогава не е бил заинтересован.

Байдън харесва Рюте лично, те се разбират добре и президентът на САЩ ги вижда като споделящи едни и същи ценности, казва служителят пред CNN. Двамата гледат на предизвикателството от Китай по подобен начин и Байдън беше „много впечатлен от ангажимента си да подкрепя Украйна от самото начало“ и незабавното му разбиране на залозите на войната в Украйна.

„Рюте беше много реалистичен сред европейските лидери за това кой точно е Путин“, казва служителят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа