Вече близо пет хилядолетия човешката цивилизация с удоволствие консумира чай. Да, точно така, това е една от най-старите познати ни напитки, която и до ден днешен ни изумява със своите загадъчни ритуали и символика, пъстър букет от здравословни ползи, но и интересни факти. Без значение дали сте страстни почитатели на чая или го консумирате само когато сте в определено физическо неразположение, сигурни сме, че ще останете изумени и заинтригувани в следващите редове. В тях ще ви запознаем с 10 неподозирани факта за приятната билкова топла напитка.
Да започваме!
Интересно е, че първото приложение на чая е било именно медицинско, а не толкова за удоволствие или извършване на някаква церемония, обичай или ритуал. Древните знахари са прибягвали до билковата напитка главно поради нейните мощни прочистващи свойства. Но всъщност, в началото чаят не се е пиeл. На болните билковите смеси са се давали за дъвчене. Традицията чаят да се пие се заражда в Китай. Причината хората да започнат да го варят или запарват е била самият император Шен Нонг. Той не е искал директно да консумира набраните билки и е държал те предварително да бъдат дезинфекцирани по най-лесния начин, а именно под въздействието на висока температура.
Традиционно делим видовете чай именно на следните: бял, черен, зелен и понякога билков. Билковите варианти са множество в зависимост от конкретно използваното лечебно растение. Но знаете ли, че белият, черният и зеленият чай всъщност се произвеждат от едно и също растение? Става въпрос за Camellia sinensis. Разликата във вкуса, аромата и дори цвета на тези три класически вида чай се дължи на различните методи на обработка на това растение. Черният чай добива този си цвят и специфичен аромат след ферментация на листата на Camellia sinensis. Зеленият чай пък се произвежда на принципа на изсушаване на листата на гореща пара или по стара традиция – върху горещ тиган. Белият чай пък се обработва най-малко в сравнение със зеления и черния. Той се бере в началото на сезона на Camellia sinensis и листенцата му се оставят да изсъхнат съвсем леко преди консумация.
Да, това може да ви звучи странно, но си е точно сега. Вероятно следващото ви предположение са руснаците. Но не. И те не са на челна позиция сред нациите, консумиращи най-много от напитката. Всъщност, първенци по пиене на чай в световен мащаб са турците!
Този стандарт дори официално е записан и се прилага стриктно в Бъкингамския дворец. Както се досещате, английската кралица едва ли би позволила някой да й сервира чай, приготвен без да се вземе под внимание въпросното предписание. Според него, за перфектната чаша чай на 100 милилитра вода се слага минимум 2, но не повече от 3 грама чай. Температурата на водата не бива да надвишава 85 градуса. След като е готов пък, чаят не бива да се сервира с температура под 60 градуса.
Всички знаем, че чаят не само ободрява, но и лекува, а дори и разкрасява, понякога почиства, а в много случаи ароматизира. Но едва ли някой от вас е предполагал, че чаят е служил и за валута. До 19 век в Сибир чаят е представлявал разменна валута за множество местни стоки и услуги.
Тук обаче не става дума за всички чайове, произвеждани в Китай. Всъщност, говорим за един определен вид, който носи името Да Хонг Пао. По последни данни той се продава за 1.2 милиона щатски долара за килограм. Специфичното на този чай е не само вкусът и ароматът му, но главно неговата рядка природа. Да Хонг Пао се среща единствено и само в региона на планината Уи в китайската провинция Фудзиен. Той представлява оолонг чай – янча или скален чай. Според древните местни легенди този чай спасява майката на император от династията Мин от много сериозно заболяване.
През 2014-та година Ahmed Mohamed Saleh Baeshen & Co – компания от Саудитска Арабия – поставя един от най-впечатляващите рекорди на Гинес. Като собственик на класическия чай Рабеа той създава най-огромното пакетче чай. Става въпрос за пакетче, тежащо повече от 500 фунта. Според компанията то може да се използва за направата на повече от 100 хиляди чаши ароматен чай.
Компанията е основана от Сър Томас Липтън, който живял в Глазгоу в края на 19 век. Той обаче често пътувал по света и на връщане от поредното си приключение в Шри Ланка (тогава позната със старото си име Цейлон) той донесъл огромно количество от местния чай, защото много му допадал. Сър Липтън толкова внимавал в пренасянето на скъпоценната смес за любимата си напитка, че по-късно използвал метода на транспортиране за стартиране на своята успешна бизнес идея. Това, което направил Липтън, било старателно да раздели чая на няколко части и всяка от частите да бъде внимателно обвита в опаковка. Така се появяват и първите чайове в пакетчета.
Знаете ли, че преди стотици години, когато в Китай буквално не е имало достатъчно хора (представите си само), които да съберат реколтата от огромните плантации с чай, местните производители са обучавали и маймуните да вършат работа по полетата?
По-конкретно, за да си я приготвите са необходими поне 2 грама изсушени листенца било то от растението Camellia sinensis или от някаква друга билка. Разбира се, грамажът зависи от вида чай и от желанието ви доколко да е силна и наситена напитката.
Случайно да ви се допи ароматна чаша чай? Сега, когато знаете колко е специална тази напитка, със сигурност ще поискате нещо наистина качествено и запомнящо се. За да закупите първокласен чай за вкъщи, горещо ви препоръчваме да посетите онлайн магазина на Дъбов. Там ще намерите блестяща селекция от най-изисканите и вкусни чайове от цял свят.