Екатерина Захариева: Готови сме за коронавируса

Д-р Иван Кокалов: Психозата около коронавируса е по-силна от заплахатата

Министър Каракачанов: Генерал Боцев беше мъж на честта и боец

Българите, блокирани в хотел в Тенерифе: Надяваме се да си тръгнем днес

Няма положителни проби за коронавирус у нас

Проф. Иво Кременски: Коронавирусът със сигурност ще мине през България, но има безпрецедентна подготовка

Турция вече няма да спира потока от сирийски бежанци към Европа

Канада спира охраната на принц Хари

Даниела Симеонова, директор на Професионалната гимназия по строителство „Кольо Фичето“ в Бургас, пред „Труд“: Добрият учител строи мостове до учениците и родителите им

Стивън Сегал глобен с над 314 000 долара

Три държави в Европа съобщиха за първи случаи на коронавирус

Спад в новите случаи на коронавирус в Китай

Японският премиер обеща да защити икономиката от влиянието на коронавируса

Анкара отговори с бомбардировки след смъртта на 22 турски войници в Сирия

Ето какво ни носи времето днес

Eмил Радев: Над 600 000 изпълнителни производства има срещу физически лица България е единствената страна с вечните длъжници, каза евродепутатът

България остана единствената държава с вечните длъжници. В момента в страната ни има над 600 000 изпълнителни производства срещу физически лица. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е организатор на Международна конференция за процедурите по несъстоятелност, преструктуриране и освобождаване от дълг във Варна с участието и на правосъдния министър Цецка Цачева.

Според Радев целта е когато се гледа Директивата за втория шанс в Съвета на Европа да се намерят добрите решения и за потребителската несъстоятелност. Искаме да има процедура, според която ако си изпаднал в несъстоятелност, да можеш да разсрочиш задълженията си или, ако нямаш вече имущество и доходи, да се освободиш от дълговете си, но с дадените рестрикции.Така например това да бъде вписано в кредитния регистър и за определено време да не можеш да получаваш кредити, или да бъдеш управител на фирми.

В България не приехме нито абсолютната десетгодишна давност, нито имаме процедура за фалит, така че е крайно време, ако българският парламент не намери решение, чрез европейските инструменти след няколко години да въведем такива механизми и в страната, обясни евродепутатът.

„Представете си колко много български семейства са изпаднали в тежко положение. Голяма част от тези хора дори след разпродаване на цялото имущество продължават да дължат пари, начисляват им се лихви, дългът се качва с течение на годините. Тези хора излизат от нормалната икономика, те влизат в сивия сектор, защото се опасяват, че когато почнат на трудов договор заплатата им ще бъде запорирана, не смеят да придобият никакво имущество и тормозът е с години“, допълни Радев. При него е имало сигнали, че колекторски фирми, на които банки или мобилни оператори дават задълженията си, притесняват гражданите за такива дори от 2003г. „Хората са заплашвани, включително и с физическо посегателство, което е недопустимо през 21 век в страна членка на ЕС“, каза Радев.

„Проблемът с директивата относно несъстоятелността е приоритетен за българското председателство. Сложно е постигането на съгласие, като се държи сметка от една страна за хармонизация на нормите и от друга страна различната законодателна уредба в различните държави-членки. Надявам се на Съвета на 4 юни в Люксембург да успеем да постигнем частичен общ подход по преработените глави с активното участие на екипа на българското председателство“, каза министърът на правосъдието Цецка Цачева.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.