EС предупреждава Унгария

През 2017 г. от Унгария трябвало да бъдат изгонени Сорос и другите свързани с него сили, казваше Орбан

Еврокомисарят Франс Тимерманс описа политическото развитие в Унгария необичайно емоционално. Като син на нидерландски дипломат той заяви, че е усещал духа на потисничество, който е царял зад желязната завеса в началото на 80-те години в Будапеща. „Това е минало! И това е най-голямото достижение на нашето поколение”, заяви Тимерманс, визирайки падането на стената и последвалото обединение на Европа.

„Затова ще продължавам да се боря за всичко, което служи на свободата и европейското сътрудничество”, заяви той в Брюксел. Тимерманс, който е еврокомисар за междуинституционалните връзки и администрацията, и останалите 27 еврокомисари са дълбоко загрижени от развитието в Унгария. В извънреден дебат ЕК се занима с положението в страната. Ставаше дума не само за затягането на законите, които орязват правата на университетите и неправителствените организации, а и за общата политическа атмосфера в Унгария. „Популизмът и национализмът са в подем в някои части на ЕС, но в крайна сметка те са неправилният отговор на проблемите. Мисля, че дойде времето, когато попътният вятър вече надува други платна“, заяви Франс Тимерманс, окуражен от масовите младежки демонстрации в подкрепа на достиженията на Европа.

Вчера в Унгария се проведоха нови големи демонстрации в знак на протест срещу новия проектозакон за висшите училища, който би парализирал основания от Джордж Сорос Централноевропейски университет в Будапеща. „Този университет е перлата в короната на Източна Европа”, заяви Франс Тимерманс. Унгарското правителство пък смята, че висшето учебно заведение пропагандира едно отворено и либерално общество.

Унгарският еврокомисар Тибор Наврачич, който отговаря за културата и образованието, също критикува новия унгарски закон за висшето образование. Всъщност Наврачич е съпартиец на премиера Орбан, но написа в един унгарски сайт, че Централноевропейският университет е едно от най-добрите висши учебни заведения и трябва да продължи своята дейност. Премиерът Виктор Орбан многократно обясняваше, че националните и колективните интереси трябва да имат предимство пред либералните и индивидуални идеи, които изповядва роденият в Унгария мултимилиардер Джорж Сорос. През 2017 г. от Унгария трябвало да бъдат изгонени Сорос и другите свързани с него сили, казваше Орбан. А в писмена декларация правителството в Будапеща окачестви критиките от страна на ЕС като „истерия”.

Сега ЕК иска да проведе формален диалог с Виктор Орбан за това накъде води той Унгария и за мястото на страната в ЕС. Това обяви Франс Тимерманс в Брюксел. Този диалог, който се базира на основните европейски ценности съгласно параграф 2 от Лисабонския договор, не представлява формална процедура срещу нарушения на върховенството на закона. Както заяви ЕК, този праг все още не е достигнат, тъй като заплахата за правовата държава в Унгария все още не е „систематична”. Друг е случаят с Полша, срещу която тече такава процедура още от 2016 година. Обезвластяването на конституционния съд в Полша бе оценено като „систематична заплаха” за върховенството на закона. Франс Тимерманс допълни, че за разлика от Полша Унгария винаги досега е била готова за диалог.

Еврокомисарите бяха особено раздразнени от един въпросник, който беше разпространен от Орбан до всички полски домакинства. Унгарската правителствена инициатива „Нека да спрем Брюксел” внушава на хората, че ЕС иска да наложи на Унгария „опасни неща”. В един от шесте въпроса между другото се твърди, че определени международни организации окуражавали нелегалните мигранти да извършват престъпления в Унгария. Освен това чуждестранни организации се намесвали във вътрешните работи на Унгария чрез различни тайни операции. ЕС искал да увеличи данъците и безработицата в Унгария. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отхвърли тези нелепици по отношение на ЕС още миналата седмица. „Начинът, по който бива обиждан ЕС, и то непосредствено след подписването на Римската декларация, говори много повече за автора на този въпросник, отколкото за състоянието на ЕС”, заяви Юнкер. На 25 март държавните и правителствени ръководители, включително и Орбан, подписаха декларация за по-нататъшното развитие на ЕС във връзка с 60-ия рожден ден на съюза.

До края на април ЕК иска да провери някои проектозакони в Унгария и да реши дали да наложи процедура за нарушаване на европейските договори. При това става дума не само за новия закон за висшето образование, а и за финансирането на неправителствените организации, за правата на бременните на работното място и маргинализирането на децата от ромското малцинство в образователната система. „Новият закон за предоставяне на убежище също дава основание за съмнения в съвместимостта му с европейското право”, заяви Франс Тимерманс. Съгласно този закон мигрантите могат да бъдат задържани, докато бъде взето решение по молбата им за убежище. ЕК може да наказва нарушенията на европейските договори с глоби и да завежда дела в Европейския съд. „Разделението и дискриминацията са неправилната посока, в която е поела Унгария, но и други европейски страни”, заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс. „Многообразието на обществото е необратимо. И ако ние не видим никакъв напредък в Унгария, ще действаме. И то много бързо”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи