Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

EС предупреждава Унгария

През 2017 г. от Унгария трябвало да бъдат изгонени Сорос и другите свързани с него сили, казваше Орбан

Еврокомисарят Франс Тимерманс описа политическото развитие в Унгария необичайно емоционално. Като син на нидерландски дипломат той заяви, че е усещал духа на потисничество, който е царял зад желязната завеса в началото на 80-те години в Будапеща. „Това е минало! И това е най-голямото достижение на нашето поколение”, заяви Тимерманс, визирайки падането на стената и последвалото обединение на Европа.

„Затова ще продължавам да се боря за всичко, което служи на свободата и европейското сътрудничество”, заяви той в Брюксел. Тимерманс, който е еврокомисар за междуинституционалните връзки и администрацията, и останалите 27 еврокомисари са дълбоко загрижени от развитието в Унгария. В извънреден дебат ЕК се занима с положението в страната. Ставаше дума не само за затягането на законите, които орязват правата на университетите и неправителствените организации, а и за общата политическа атмосфера в Унгария. „Популизмът и национализмът са в подем в някои части на ЕС, но в крайна сметка те са неправилният отговор на проблемите. Мисля, че дойде времето, когато попътният вятър вече надува други платна“, заяви Франс Тимерманс, окуражен от масовите младежки демонстрации в подкрепа на достиженията на Европа.
Вчера в Унгария се проведоха нови големи демонстрации в знак на протест срещу новия проектозакон за висшите училища, който би парализирал основания от Джордж Сорос Централноевропейски университет в Будапеща. „Този университет е перлата в короната на Източна Европа”, заяви Франс Тимерманс. Унгарското правителство пък смята, че висшето учебно заведение пропагандира едно отворено и либерално общество.
Унгарският еврокомисар Тибор Наврачич, който отговаря за културата и образованието, също критикува новия унгарски закон за висшето образование. Всъщност Наврачич е съпартиец на премиера Орбан, но написа в един унгарски сайт, че Централноевропейският университет е едно от най-добрите висши учебни заведения и трябва да продължи своята дейност. Премиерът Виктор Орбан многократно обясняваше, че националните и колективните интереси трябва да имат предимство пред либералните и индивидуални идеи, които изповядва роденият в Унгария мултимилиардер Джорж Сорос. През 2017 г. от Унгария трябвало да бъдат изгонени Сорос и другите свързани с него сили, казваше Орбан. А в писмена декларация правителството в Будапеща окачестви критиките от страна на ЕС като „истерия”.

Сега ЕК иска да проведе формален диалог с Виктор Орбан за това накъде води той Унгария и за мястото на страната в ЕС. Това обяви Франс Тимерманс в Брюксел. Този диалог, който се базира на основните европейски ценности съгласно параграф 2 от Лисабонския договор, не представлява формална процедура срещу нарушения на върховенството на закона. Както заяви ЕК, този праг все още не е достигнат, тъй като заплахата за правовата държава в Унгария все още не е „систематична”. Друг е случаят с Полша, срещу която тече такава процедура още от 2016 година. Обезвластяването на конституционния съд в Полша бе оценено като „систематична заплаха” за върховенството на закона. Франс Тимерманс допълни, че за разлика от Полша Унгария винаги досега е била готова за диалог.

Еврокомисарите бяха особено раздразнени от един въпросник, който беше разпространен от Орбан до всички полски домакинства. Унгарската правителствена инициатива „Нека да спрем Брюксел” внушава на хората, че ЕС иска да наложи на Унгария „опасни неща”. В един от шесте въпроса между другото се твърди, че определени международни организации окуражавали нелегалните мигранти да извършват престъпления в Унгария. Освен това чуждестранни организации се намесвали във вътрешните работи на Унгария чрез различни тайни операции. ЕС искал да увеличи данъците и безработицата в Унгария. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отхвърли тези нелепици по отношение на ЕС още миналата седмица. „Начинът, по който бива обиждан ЕС, и то непосредствено след подписването на Римската декларация, говори много повече за автора на този въпросник, отколкото за състоянието на ЕС”, заяви Юнкер. На 25 март държавните и правителствени ръководители, включително и Орбан, подписаха декларация за по-нататъшното развитие на ЕС във връзка с 60-ия рожден ден на съюза.

До края на април ЕК иска да провери някои проектозакони в Унгария и да реши дали да наложи процедура за нарушаване на европейските договори. При това става дума не само за новия закон за висшето образование, а и за финансирането на неправителствените организации, за правата на бременните на работното място и маргинализирането на децата от ромското малцинство в образователната система. „Новият закон за предоставяне на убежище също дава основание за съмнения в съвместимостта му с европейското право”, заяви Франс Тимерманс. Съгласно този закон мигрантите могат да бъдат задържани, докато бъде взето решение по молбата им за убежище. ЕК може да наказва нарушенията на европейските договори с глоби и да завежда дела в Европейския съд. „Разделението и дискриминацията са неправилната посока, в която е поела Унгария, но и други европейски страни”, заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс. „Многообразието на обществото е необратимо. И ако ние не видим никакъв напредък в Унгария, ще действаме. И то много бързо”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Уродливото гнусно холандско говедо може да се обясни за корупцията и демокрацията в холандския обор, преди да се занимава с другите. Кат е перла да си я взима и завре в говеждия задник…

    1. Напълно съм съгласен, че този гад като си харесва Сорос да го сложи у дома си не да го пробутва на източно европейските народи.

  2. Холандското говедо е соросов измекярин, а Орбан си изпълнява задълженията към унгарския народ и гони централата на смрада шорош.

  3. Ако може , да си представим „мъжагата“ Боко да реагира на соросоидите и другите европедерасти по подобие на Орбан – „кауза пердута“ ! Боко лиже чуждите г.ъ.з.ове , подмазва им се като уличен помияр и това за него е висша дипломация .

  4. “Многообразието на обществото е необратимо. И ако ние не видим никакъв напредък в Унгария, ще действаме. И то много бързо”.“ И кой е този франк тимерман да го каже? Бог ли що ли? И какво е според тоя “многообразие“- изчезване на Европа и страните й ли? Защото в Африка, Азия. Лат. Америка, Китай, Индия такова “разнообразие“не съществува:))) И като е така, защо новодошли мусюлмани са се наложили в една от болниците на Канада, кръста на входната врата да бъде свален, защото ги дразнел? Нали има мнгобразност паразитко? Браво на Унгария:) Интересно какво франек щи й направи, ако Унгария върви по свой път и не се съобразява с интересите на франтек и подобните му мафиозии. Хубаво е да ръководим всички и да ги държим на къс кучешки нашийник:) нали франтешко:))) Дааа, ама НЕЕЕЕ:)

  5. “Унгария и Полша отново показаха,че са горди и свободолюбиви народи!Преди 50-60 год. те първи се обявиха против слабостите на СИВ и Варшавския договор!Сега някои слабости „“ Прав е Веселин. Само че сега при разговори с френдове, колеги и пр от тези страни + Чехия и Румъния + от бившото ГДР, почти всички са единодушни, че не такива “промени“са искали и че “слабостите“на СИВ сега изглеждат като детски играчки, особенои сравнени с асимилационната диктаторска политика на ескю . Не говорим за стандарта и соц. грижи, разделянето на държавите и пр..който сега за повечето хора е по-нисък. След появата на ескю стандарта на зап. европа на по-голяма част от населението, е по-нисък и още, сле появата на обединена европа броя на богатите се утрои за сметка на увеличения брой на бедното население във всичките членки на ескюто. Интересно Защо? Защо малък % искат да имаме обединена европа. Не за благото на милионите, а за техното благо:)$$$$

  6. ХАЙДЕ НА НАПУСНЕМ СЛЕД УНГАРИЯ, ПОЛША , АНГЛИЯ , ИТАЛИЯ И НИЕ ЕВРОСЪЮЗА И ДА ГИ ПИТАМ КОИ ЩЕ ОСТАНАТ С БАЛЪЦИ ОТ БАЛКАНИТЕ ДА СИ ЧЕШАТ ЗАЕДНО ТОПКИТЕ! ВСИЧКО ЛОШО ИДВА ПРИ НАС ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. ТЯХНАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е СВАЛЕНИ ГАЩИ ПОД КОЛЕНЕ , ПРИВЕДЕНИ НАПРЕД И ЧЕРНОКОЖИ МИГРАНТИ С МЕЧОВЕ ОТЗАД!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.