Естествени лекове срещу слънчеви изгаряния

В случай, че имате чувствителна и светла кожа и слънцето на плажа не ви е повлияло добре. В случай, че сте инатлив и не искате да се мажете с кремовете на жена си. В случай, че детето цял ден е стояло във водата и е изгоряло. Резултатът е един и същ – болезнено зачервена кожа, която има способността да ви развали почивката. Съществуват няколко бързи, лесни и евтини варианта да се справите с проблема без да купувате скъпи мазила от аптеката, без лекарства и с напълно естествени продукти. Ето няколко бабини трика за слънчеви изгаряния по кожата:

1. Кайсии. Пюрето от кайсии е изключително ефективно срещу изгоряла кожа. Най-подходящото му приложение е върху малък участък от кожа, например лицето. Винаги можете да вземете от щанда с плодове няколко кайсии. Докато децата си покапват и си набавят нужните витамини, вие спокойно може да намачкате три от по-зрелите кайсии с вилица и да нанесете слой върху чувствителната зона. Изчакайте да подейства около 10-ина минути.

2. Краставица. Особено благоприятно въздействие има сокът на краставицата. Той е лек, успокоява и същевременно охлажда кожата. Липсата на силен аромат също е голям плюс. Почти във всеки хладилник има поне една краставичка. Срежете я по нейната дължина и директно намажете гърба или желаната от вас зона. Сокът попива в кожата и въздейства благоприятно почти моментално.

3. Прясно мляко. Прясното мляко винаги има успокояващ ефект – било то за стомах, кожа или дори когато не можете да заспите. Процедурата изисква само да натопите кърпа или парче плат в прясното мляко и да я/го поставите върху желаното място. Освен че, помага за слънчевия проблем, то ще направи кожата ви мека като не бебе и силно хидратирана.

4.  Картоф. Суровият картоф има много приложения: може да премахва торбичките под очите, чисти прозорци отлично, премахва петна и ръжа, и най-вече дава положителен ефект при изгоряла кожа. Единият вариант е да се настърже и да се направи компрес, другият е да се нареже на ленти и да се постави върху съответната област, а третият е подобен на метода с краставицата – да се среже по дължината и човекът да се намаже със сока на картофа.

5. Алое вера. Този вид кактусово растение е направо чудотворно. То може да се прилага навсякъде по всякакъв повод. Отличен е в кулинарията, изключително полезен е да се сложи в домашна лимонада, от него се правят страхотни маски за лице и коса. Можете да си купите малка саксийка вкъщи  или да вземете на място от морския курорт. За да се извлече гелът на растението е необходимо да обелите зелената обвивка и след това с лъжичка или ножче издълбайте вътрешната част. Нанесете гелът върху кожата и изчакайте да облекчи дразнението. Алое верата е подходящ лек за ухапвания от насекоми, против акне и против пърхот. 

6. Кисело мляко. Може би това е най-известният бабин лек, който всички са чували. Разбира се, за това си има и причина. То напълно успешно облекчава кожата, охлажда я и зачервяването си отива. Единственият недостатък е миризмата, която отблъсква много хора. 

7. Кокосово масло. Кокосовото масло съдържа естествени антиоксиданти. Те помагат да неутрализират вредното въздействие на слънчевите лъчи, които причиняват лошото изгаряне. Така че то може да влезе в употреба както на самия плаж, така и след него. Можете да намажете големи количества и да изчакате да попие в кожата. Има изключително приятен аромат и, подобно на алое верата, много приложения. То взима функциите на мицеларната вода, на маската за лице и коса, на продукт в кулинарията – перфектно е за десерти. Кокосовото масло хидратира и оставя кожата невероятно мека. 

8. Авокадо. Авокадото е плод, който набира все повече популярност, макар да е сравнително нов продукт на българския пазар. То съдържа големи количества витамини A, B, D и E, заедно с незаменими мастни киселини и лецитин. Тези основни хранителни вещества са необходими за защита, подхранване и възстановяване на кожата. Изберете добре узрял плод и го намачкайте в купичка, нанесете слой върху кожата.  След като изчакате 20-30 мин., можете да изплакнете с хладка вода.

 

Важно е при слънчево изгаряне да се правят и няколко други много съществени хитринки:

1. Приемайте често и в голямо количество вода през деня. Когато кожата е изгоряла, обикновено и самото тяло е дехидратирано. Водата спомага за възстановяването на кожата и винаги е препоръчителна в летните горещини.

2. Ледено студеният душ няма да помогнеш, колкото и да ви се иска да влезете в някой фризер. Изкъпете се с хладка вода и избягвайте душгелове и агресивни сапуни , както и гъби за баня.

3. Можете след душа да хидратирате кожата си с термална вода и с лосион за след плаж.

4. Не нанасяйте слой след слой нито лосион, нито някой от по-горе изброените лекове. Кожата трябва и да диша, за да изкара натрупаната в нея топлина, а постоянното мазане няма да помогне. 

Коментари

Задължително поле