Фермери печелят до 20 000 евро годишно от терени за паша

Хиляди декари земя за животни предлага Агрион

До 20 000 евро може да спечели фермер, които е взел под наем пасище. И това са само субсидиите за земята, извън плащанията за животни. Това сочат сметките на министерство на земеделието за 2023 г. Очаквано, през следващите години парите ще се увеличават.

За тези, които смятат, че това е добър бизнес, най-голямата компания за управление на поземлена собственост Агрион предлага под наем хиляди декара земя, подходяща за паша на животни.

Терените варират от няколко декара до няколко хиляди дка и са подходящи за всички фермери, които искат да отглеждат животни.

Сметката сочи, че стопанство от 300 декара например, може да вземе около 7 000 евро годишно само от базовите и преразпределителните плащания. Отделно от екосхемите – за  поддържане на площи, за възстановяне на почвения потенциал, намаляването на използването на пестициди и поддържане на биологичното  разнообразие, могат да се получат още около 5 000 евро. Ако си млад фермер, приходът набъбва с още 3 000 евро.

Така собственикът може да прибира около 15 000 евро годишно само за земята, която е взел под наем. Отделно, ако избере да гледа кози например, ЕС ще му плаща по 43 евро на коза. Така 100 кози ще му носят 4300 евро годишно.

Пасищата, които предлага „Агрион“ ще се отдават чрез пряко договаряне и с опция за изцяло дигитален път.

Дружеството непрекъснато се стреми да въвежда иновативни и справедливи методи за определяне на рентните нива, а отскоро и безопасна и адекватна алтернатива за наем на земя: изцяло дигитална процедура на целия процес– от пълната информация за парцелите, които се отдават, през подаването на офертата и частично до сключването на сделката. На официалния сайт на земеделския лидер, https://www.agrion.bg/campaign/rent всеки може да разгледа предложенията, систематизирани по области, населени места и землища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти