Ford Kuga - Герой във всекидневието

Новият компактен SUV е подготвен за различни ситуации

Съчетава качествата, които търсят модерните потребители

Новото поколение Ford Kuga е от онези автомобили, които ти харесват все повече след всеки изминат километър. Третата генерация на модела е като модерна и удобна дреха, с която се чувстваш добре при всякакви условия и в различни ситуации. Колата съчетава практичност на компактни размери, просторен и гъвкав интериор, елегантно оформена SUV каросерия, пъргав и икономичен двигател със задвижване 4х4 и авангардни хайтек функции.

Kuga, заедно с Focus и Fiesta, е един от трите най-продавани автомобила на Ford в Европа. От лансирането на първия модел през 2008 г. до днес той осигурява транспорт на повече от един милион потребители на Стария континент и техните семейства. Новото поколение излиза с допълнителни удобства и подобрения, както и с изключителна богата гама от задвижващи системи. Купувачите имат избор от Plug-in хибрид, мек хибрид, пълен хибрид и конвенционални дизелови и бензинови двигатели.

Един класически вариант на моторизация е 2,0-литровият комън-рейл дизел с мощност 190 конски сили. В конкретния случай той работи под капака на автомобил, боядисан в новия цвят Sedona Orange, който се вписва великолепно в есенния пейзаж по нашите географски ширини. С тази разцветка Kuga прави отлично впечатление и гали окото, без да се натрапва агресивно в зрителното поле на хората. Стилната визия се допълва от черни лайстни на колоните, два хромирани ауспуха, сребрист дифузьор под задната броня, спойлер на покрива и красиви 17-инчови джанти с пет двойни спици. Дневните LED светлини дискретно подчертават модерния дизайн на автомобила и интегрираните в него технологии.

При настаняването си в седалката водачът бързо намира удобна позиция. Дори да е висок, остава достатъчно място за возещите се на втория ред зад него. Стартирането на двигателя се извършва с бутон, а работата на автоматичната трансмисия се управлява от кръгъл селектор на мястото на традиционния скоростен лост. Кутията е синхронизирана перфектно с енергичния дизелов двигател, чийто въртящ момент от 400 Нм осигурява отлична динамика и бързо ускорение. Смяната на предавките става неусетно и в съответствие с конкретната ситуация на пътя, така че водачът винаги има на разположение тяга, щом натисне газта.

Системата за двойно предаване също функционира много дискретно, като в повечето случаи пътниците изобщо не разбират кога тя се намесва. При нормална пътна обстановка мощността на двигателя отива към предната ос и така не се изразходва излишно количество гориво. В моментите, в които сензорите в автомобила доловят опасност от загуба на сцепление, въртящ момент светкавично се пренасочва и към задните колела за максимална стабилност. С тази автоматична система 4х4 новият модел Kuga с дизелов двигател продължава да бъде идеално подготвен за хлъзгави настилки и студения сезон за радост на любителите на зимните спортове и разходки.

Семеен автомобил като Kuga със солидната мощност от 190 конски сили и двойно предаване показва удивително пестеливо отношение към горивото в 55-литровия резервоар. При спокойно шофиране извън града за изминаването на 100 км са необходими само около 5 литра. Много малко компактни SUV-ове на разумна могат да се похвалят с такова съчетание от икономичност, комфорт, динамика и практичност във всекидневието.

Пет режима за различни условия

Кокпитът на новия модел Ford Kuga напомня много на този на техническия събрат Focus. Конструкторите са инсталирали достатъчно бутони за лесна работа с най-често използваните функции, без да претрупват таблото. Много водачи предпочитат бутоните за директен достъп пред необходимостта да се ровят в менютата на сензорния екран, дори само за промяна на температурата в купето.

В зависимост от предпочитанията си и от условията навън шофьорът избира между различни режими на работа на автомобила. Освен традиционните режими Normal, Sport и Eco е наличен и режим Slippery за повърхности с намалено сцепление като сняг и лед. За дълбок сняг и пясък също има специален режим Deep Snow/Sand.

В студените зимни месеци Kuga глези пътниците с отопляеми седалки отпред и отзад. Челното стъкло също е отопляемо за лесно и бързо размразяване. В предната част на централната конзола е разположено гнездо, в което се зареждат безжично мобилни телефони. Бързото и прегледно водене по предварително зададен маршрут се осъществява с помощта на навигационната система, чието изображение се показва на 8-инчовия сензорен екран. Системата SYNC3 на Ford улеснява свързването и безопасното използване в автомобила на мобилни устройства, както и прилагането на гласови команди.

Различни други системи допринасят за безпроблемното и сигурно пътуване. Сред тях са електронни асистенти за внезапно спиране, за потегляне по наклон, за движение в лентата, круиз контрол с ограничител на скоростта и др.

Много място и удобно товарене

Новият модел Ford Kuga е пораснал на размери, но изглежда компактно и спортно. Дължината на каросерията е увеличена с почти 9 см до 4,61 м, а широчината с 4 см до 1,88 м. Ексклузивните версии ST-Line, ST-Line X и Vignale са с 2 см по-дълги и с 1 см по-ниски.

Междуосието от 2,71 м (колкото и при Focus) е достатъчно дълго, за да осигури на пътниците на първия и втория ред в кабината необходимото пространство за комфортно настаняване. В сравнение с предишния модел усещането за простор в автомобила е по-добро, особено на предните места, където пасажерите имат значително повече свободно място на нивото на раменете.

На втория ред Kuga предлага най-много пространство от всички компактни SUV-ове благодарение на плъзгащите се задни седалки. Те могат да бъдат премести напред, когато се налага транспортирането на по-големи предмети в багажника. Това удобство улеснява пътуването с обемисти и неудобни за превозване товари като например детски велосипед. Плъзгащите се задни седалки осигуряват необходимите сантиметри, които иначе биха направили качването на велосипеда невъзможно. Вместимостта на товарното отделение варира от 435 до 1534 л (при сгънати задни седалки и без резервна гума).

Коментари

Задължително поле