Георги Иванов: В националния отбор трябва да играят футболисти с български произход и самосъзнание

Техническият директор на БФС Георги Иванов излезе с официално изявление след критиките по повод изказването му, че докато той е директор на националните отбори "чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе в българския национален отбор", както той сам се изрази вчера.

"Принципната ми позиция е ясна – в българския национален отбор трябва да играят футболисти с български произход и българско самосъзнание, независимо дали са родени в страната или не. Заставам зад думите си, че желанието ми е да гледам България с български играчи и вярвам, че футболната общественост ще се съгласи с това. Наясно съм, че репликата ми може да бъде интерпретирана по всевъзможни начини, особено когато е извадена от контекста, но за мен е важно да се направи разлика между клубни и национални отбори. Докато в клубните можеш да трансферираш футболисти от цял свят – нещо, което и аз съм правил като директор, в националните става дума за кауза, която няма как да бъде купена или подправена", коментира Иванов. цитиран от БНТ.

Той заяви, че националният отбор не е затворен за нито един играч, който има български корени и е наясно какво означава да играе за България.

"В никакъв случай! Както знаете, в националните отбори вече играят състезатели, израснали в чужбина, като например дори в момента се стараем да оформим документите на Лукас Петков от Бундеслигата. Има и още доста играчи, които имат български корени, и които наблюдаваме. Всички те са добре дошли, защото са наясно какво означава България, а и съм убеден, че българската публика ще ги приеме. Тъй че категорично не става въпрос за расово или етническо разграничение, а за момчета, които разбират стойността на националната фланелка", завърши техническият директор на БФС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ