IT специалисти бягат от столицата

Благоевград предлага отлична спортна база, басейни и добри училища

За последните две години цените на имотите в Благоевград са нараснали с около 3-5%, казват брокери. Сред причините е и едно ново явление – доста от купувачите са хора, чийто професии позволяват дистанционна работа, като компютърните специалисти например. Те не желаят да живеят в столицата и предпочитат за семействата си по-спокоен и по-консервативен начин на живот. Близостта на Благоевград до София е довела такъв тип клиенти, които купуват имоти и работят у дома заради децата си. Градът предлага отлична спортна база, басейни, добри училища и това привлича този нов тип „заселници”.

Има и друг момент в пазара на имоти, който е доста динамичен в града. Доста от гастарбайтерите от селата и градовете в региона, предпочитат да инвестират спестените си средства в жилища в Благоевград. Те са и най-активни на пазара за имоти. След като ги закупят, някои ги отдават под наем, а други просто стоят затворени. Такава тенденция има и сред по-заможните хора. Те също предпочитат да инвестират парите си в имоти, отколкото да ги държат в банките. Такъв тип купувачи вдигнаха цените на предлаганите офис имоти и магазинни помещения, които се търгуват от 600 евро нагоре за квадратен метър.

Голяма динамика има и при търговията на урегулирани парцели до 1 декар. Особено търсени са в селата край Благоевград за строителство на вили и къщи. Такива парцели стигат и до цена от 40-50 хил. лв.

Коментари

Задължително поле