Jaguar XF има и електрическа сила

Обновеният модел излиза с мека хибридна система на дизел

Върховият бензинов вариант ускорява за 6,1 секунди от 0 до 100 км/ч

За новата 2021 моделна година Jaguar XF преминава през обновителни процедури, за да изненада приятно любителите на луксозни лимузини и комбита с по-свеж външен вид, изцяло нов интериор, материали, инфо-развлекателна система и последни технологии, включително хибридно подпомагане на задвижването.

Цялата двигателна гама е усъвършенствана, а всички версии са оборудвани с 8-степенна автоматична трансмисия с лостчета на волана за ръчно превключване на предавките. На клиентите се предлагат четирицилиндрови бензинови мотори с двойно турбопълнене и работен обем 2,0 л в две нива на мощност - 250 к. с. и 300 к. с. Максималният въртящ момент е съответно 365 Нм и 400 Нм. Върховото изпълнение с 300 коня ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,1 секунди и стандартно разполага със система за задвижване на четирите колела.

Дизелът също е четирицилиндров с обем 2,0 л и е съчетан с мека хибридна технология с интегриран стартер генератор, който акумулира енергията при намаляване на скоростта. Тази енергия се съхранява в 48-волтова литиево-йонна батерия и служи за подпомагане на ускорението и за облекчаване на работата на старт-стоп системата.

Мощността на дизеловия мек хибриден модел възлиза на 204 к. с. Въртящият момент е 430 Нм и спомага за пъргава реакция при докосване на педала на газта. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7,6 секунди, а средният разход на гориво е свален до 4,9 л. Хибридната технология осигурява ниски експлоатационни разходи и 13-процентово намаление на въглеродните емисии и 14-процентово на консумацията на дизел. Този вариант е с предно и с двойно предаване според желанията на потребителите.

Подобрената динамика се отразява и в дизайна. Автомобилът изглежда по-атлетичен с новата предна броня с по-големи и по-ниски въздухопроводи. Тази визуална ширина се засилва от по-широка предна решетка с мрежест детайл, вдъхновен от логото на Jaguar.

Серия от съвременни технологии гарантират за здравето и уюта на всички пътници. Опционалната технология за йонизация на въздуха в купето премахва алергените и неприятните миризми. Сега системата разполага и с филтрация PM2.5, която улавя ултра фини частици. Достатъчно е водачът да активира системата само с бутона Purify.

Обновеният модел Jaguar XF разчита на следващото поколение електроника Electronic Vehicle Architecture на Jaguar, наречена EVA 2.0, която поддържа редица нови технологии, за да бъде готовият за бъдещето автомобил винаги свързан и винаги актуален. Допълващ централния 11,4-инчов сензорен екран е най-новият 12,3-инчов HD интерактивен дисплей за водача с подобрена графика и конфигурируемо оформление, което може да покаже навигацията на цял екран с подробни инструкции, медии, списък с контакти или информация за развлечение. Интерактивният дисплей работи заедно с най-новото поколение Head-up дисплей, който е по-ярък, с по-голяма информационна площ и подобрена разделителна способност.

Интуитивната нова информационно-развлекателна система включва Apple CarPlay® като стандарт и позволява на клиентите да свързват два телефона едновременно чрез Bluetooth. Android Auto™ и Baidu CarLife също се предлагат като стандартно оборудване в зависимост от приложимостта на пазара.

Лукс и голям екран в кабината

Обновеният модел Jaguar XF има изцяло нов интериор. Пътниците се настаняват в по-добър лукс и разчитат на подобрена свързаност и по-голямо спокойствие и стил. Новият вътрешен дизайн е по-смел, по-динамичен и с по-голям фокус върху водача. Спортната централна конзола включва допълнително безжично зарядно устройство с усилвател на телефонния сигнал.

В основата на новия интериор е безпроблемно интегриран 11,4-инчов HD сензорен екран с извито стъкло в елегантен корпус от магнезиева сплав. Чрез него се управлява новата информационно-развлекателна система Pivi Pro. Автентичните облицовки, включително фурнирите от дърво и алуминий, се отличават с красиви форми. Лазерно гравираните декорации на високоговорителите и металния въртящ се циферблат на системата за контрол на шофирането показват вниманието към детайлите, което обръщат дизайнерите на британската марка.

Новият селектор на скоростите разполага с горна секция, завършена с шевове, а долната част е изработена от фин метал. Обновеният дизайн на вратите осигурява по-лесен достъп и повече пространство за съхранение на бутилки и вещи. Новите седалки се отличават с по-широки възглавници, нови функции за масаж и подобрено покритие на отопляемите и охлаждащи зони. Релефното лого Jaguar е поставено на всички подглавници, а надписът Est. 1935 Jaguar Coventry подчертава наследството на марката.

Висша технология за осветяване

Промените във външния дизайн на обновения модел Jaguar XF се забелязват бързо. Новите тънки LED фарове с характерни дневни светлини са налични и с допълнителна пикселова технология. Системата за адаптивно осветяване оценява пътя пред автомобила и автоматично регулира дългите светлини, за да не заслепява насрещния трафик. Системата може да създава различни модели на светлинни потоци, като избира да светят отделни LED сегменти от фаровете.

Премиум LED технологията е стандартно оборудвана в цялата гама и се предлага с автоматична система за дългите светлини при SE и HSE спецификациите. Технологията използва насочена напред камера за автоматично превключване между дълги и къси светлини, като гарантира, че идващите шофьори не са заслепени. Анимираните мигачи също се предлагат като опция.

Подобренията в дизайна отзад включват по-широка броня и задна горна част в цвета на каросерията, която визуално прави автомобила да изглежда по-нисък. Задните светлини сега са затъмнени.

Спецификацията R-Dynamic се отличава със серия от дизайнерски елементи за по-целенасочен външен вид. Всички модели се предлагат с допълнителен пакет за черен екстериор, който осигурява още по-внушителен външен вид.

Коментари

Задължително поле