Как да купите резервни части за кола бързо и удобно

Когато се налага да купуваме авточасти трябва да знаем някои основни неща. На първо място, резервните авточасти могат да бъдат оригинални ,  които са поръчани от  производителя на автомобила и неоригинални (аналогови), които се произвеждат от независими компании за различни марки автомобили. Оригинални авточасти са тези, които са вложени в сглобяването на самия автомобил и често са произведени по поръчка от други производители. Когато са предназначени за след продажбена употреба  (Aftermarket) те се обозначават с  ОЕS (Original Equipment Supplier) или OEM (Original equipment manufacturer) и могат да носят бранда както на автомобилния  концерн, така и на действителния производител. Оригиналните резервни части струват значително повече, но пък е напълно сигурно тяхното съответствие  и правилното им сработване  с другите детайли.

Алтернативни или аналогови авточасти са всички останали.  Те са съвместими с марката и модела, за който са произведени, но може да има и някои различия. Разнообразието при тях е огромно и качеството може да е различно.Ако собственикът на колата е технически грамотен и разбира, е по-добре сам да си закупи резервните авточасти.  Ако обаче това не е така, то по - добре да повери избора на специалисти.

Препоръчително е да залагате само на надеждни  и коректни търговци, като верига магазини  за авточасти Avto.BIM.BG. Тя предлага широка гама от резервни части и аксесоари на известни производители с доказан произход и качество както в конкретните магазини, така и онлайн.

Качеството на една авточаст се познава по: опаковката, външния вид, наличието на сертификати и гаранционна карта. За да не закупите фалшификат опаковката трябва да е с четими надписи, брандовете да са правилно изписани и да е посочен произхода и производителя. Резервната част да е в добър външен вид без надрасквания и корозия и други видими дефекти. Да е със сертификат за качество и декларация за съответствие, както и с гаранционна карта и инструкция за употреба.

Оригинални или аналогови авточасти да изберем?

Оригинални авточасти ли да закупим или да предпочетем техните аналози - всичко зависи от качеството, възрастта на автомобила и нашите финансови възможности.  Аналоговите части се произвеждат в съответствие с оригинално лицензионно споразумение с производителя. Съществуват алтернативни авточасти с много високо качество,  което в някои случаи превъзхожда дори това на оригиналните части.  Както и авточасти с  ниско качество, кратък експлоатационен срок и непълно съответствие с оригиналните детайли.

Затова само при утвърдени търговци може да сте сигурни в качеството на частите за ремонт на вашия автомобил. Оригинални авточасти е оправдано да се поставят на нови автомобили, за които се предполага че ще са в експлоатация още дълги години. Когато автомобилът е на повече години и е изминал  стотици хиляди километри, то понякога  закупуването на оригинална резервна част може да струва толкова скъпо, колкото и самата кола.

Как да търсим резервни части?

Това е от основно значение за намирането на необходимата ни авточаст. Търсенето на резервни части за автомобили се извършва по VIN код, който всъщност е номерът на рамата на автомобила . Този номер е маркиран на купето на лекия автомобил под капака на двигателя и на рамата на товарния автомобил. Освен това е отбелязан в регистрационния талон на автомобила.

Понякога самите резервни части имат маркирани номера. Ако частта, която търсите е демонтирана от автомобила може да използвате  този номер за намирането и. Това е най-точния начин, защото често за един и същи модел автомобил през различните години на производство отделните авточасти може да са различни.

Чрез VIN кода в съответните каталози за резервни части може да се открие и поръча всяка част от вашия автомобил.

Най-доброто решение – покупка от онлайн магазин за резервни части

Ако посетите онлайн магазин  за авточасти www.avto.bim.bg, може да бъдете напълно спокойни за качеството както на авточастите, така и на всички аксесоари за кола, които се предлагат там.

При закупуване на автоаксесоари също е добре да знаете какво точно е подходящо за вашата кола.  Условно те могат да се разделят на:

  • Универсалните автоаксесоари са подходящи за употреба във всеки

автомобил. Това са например: комплекта за безопасност, електронни устройства като навигация, парктроник, видеорегистратори, манометри, кабели за ток и т.н..

  • Аксесоари, които се избират по размер: покривала, универсални стелки,

калъфи за седалки, подлакътници и други.

  • Специфични аксесоари за коли, които са различни за всяка марка и модел

автомобил.  Понякога при тях е необходим и VIN код. Такива са: специфични стелки за кола, маншон скоростен лост, калъфи за волан и други.

В зависимост от вида на аксесоара се определя и начина на търсене: по VIN код или каталожен номер,  по определени размери или просто по предпочитание.

И така преди да започнете търсенето на резервни части и аксесоари трябва да знаете какво точно ви трябва като детайли. Да знаете VIN кода на колата и да се насочите към утвърден търговец, който има богат асортимент от качествени авточасти и добри специалисти, които да ви предложат най-доброто за вашия автомобил.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили