Кои са 5-те задължителни кулинарни соса

В кулинарното изкуство терминът „сос майка“ се отнася до всеки един от петте основни соса, които са отправни точки за приготвяне и на различни вторични сосове или „малки сосове“. Наричат ги така, защото всеки един от тях е различен и се откроява като глава на собственото си уникално семейство.

1. Сос Бешамел

• Прясно мляко – 500 мл.
• Масло – 50 гр. 
• Брашно – 2 с. л./50 гр.
• Индийско орехче 
• Бял пипер 
• Сол

Разтопете маслото на умерен огън в дълбок съд. След това го махнете от котлона и много бавно прибавете брашното при непрекъснато бъркане. Следва добавяне на част от млякото, докато консистенцията стане кремообразна (тук бъркането също не спира). Накрая трябва да върнете сместа върху котлона и да я оставите да поври на умерен огън, докато се посгъсти, отново при непрекъснато разбъркване, добавете останалата част от млякото.

Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. 

2. Сос Велуте

• Краве масло – 50 гр.
• Пилешко бульон – 500 мл. 
• Сметана – 50 мл. 
• Сол 
• Бял/черен пипер

Разтопете маслото в малка тенджерка на умерен огън. Към него при непрекъснато бъркане добавете брашното, а след това и част от бульона. Разбърква се до получаване на кремообразна смес.

След това на тънка струйка се налива и останалия бульон.  Прибавя се течната сметана, след което отново се разбърква.

Сосът се подправя със сол и пипер.

3. Сос Еспаньол 

• Лук – 1 малка глава
• Праз – 1 стрък 
• Моркови – 1 бр.
• Телешки бульон – 600 мл. 
• Брашно – 30 гр.
• Бренди или вино – 2 с.л.
• Мазнина

Лукът, морковът и празът се смилат и се запържват се в сгорещената мазнина за 2 минутки (ако има парченца, сосът трябва да се прецеди). При запържените ухаещи зеленчуци се сипва наведнъж брашното и се бърка 1-2 минутки. След това се добавя на части, при непрестанно разбиване с телена бъркалка, бульонът и брендито. Подправя се със сол, ако е необходимо.

Огънят се намаля почти на минимум и се оставя да къкри около 20 минути. Накрая може да се увеличи, за да се редуцира течността и да се сгъсти до желаната от вас консистенция.

Сосът е идеалният завършек на различни месни ястия.

4. Сос Холандез

• Жълтъци – 3 бр.
• Краве масло – 180 гр.
• Вода – 2 с. л. 
• Лимонов сок – 2 с. л.
• Бял пипер

На първо място трябва хубаво да разбиете жълтъците. Това трябва да стане на водна баня. Поставяте жълтъците в купа, а купата в тенджерка с вода на котлона и разбивайте с тел за целта. След като ги разбиете добре, при непрекъснато бъркане, добавете водата и лимоновия сок заедно с подправките.

Бъркайте непрестанно, докато сосът се посгъсти. Без интензивно бъркане жълтъците ще се пресекат. След сгъстяването, добавете мекото масло и разбъркате докато се получи хомогенна смес.

5. Класически доматен сос 

• Домати – 800 гр.
• Зехтин – 2 с. л.
• Кормид лук – 1 глава 
• Чесън – 2 скилидки 
• Захар – 1 ч. л.
• Винен оцет – 1 к. л.
• Босилек – 1 стрък

Сложете доматите във вряща вода за около 1 минута. Извадете ги и ги обелете.

Загрейте зехтина на средна степен и оставете лукът да омекне за 5-7 минути. Добавете чесъна и гответе за още 2 минути.

След това прибавете доматите, разбъркайте ги с дървена лъжица и подправете със захарта, оцета и босилека. Оставете сосът да покъкри за 45 минути като намалите котлона, след което е готов за поднасяне. 

Коментари

Задължително поле