Лечение отвътре: ролята на диетата при пародонталното здраве

Заболяванията на зъбите и пародонта (зъбодържащите структури) водят до функционални и естетични проблеми и са главна причина за загубата на зъби. Те се причиняват от специфични бактерии и се свързват с начина на живот, особено ако имаме някои вредни навици (напр. тютюнопушене и лоша орална хигиена), както и с наследствена предразположеност. Все повече доказателства има, че развитието на пародонтита може да засегне общото здраве на човека. Много клинични и експериментални проучвания доказват силната връзка между пародонтита и сърдечно-съдовите заболявания, диабета, белодробни заболявания и др. От друга страна, обаче, е доказана връзката между диетата и здравето на зъбите, и избягването на пародонта.

Балансираната диета има важна роля върху пародонталното здраве. То също така има и огромно значение за оздравяване на тъканите след пародонтална хирургия. Както изграждането на костта, така и регенерацията ѝ, зависят от витамини, минерали и други важни елементи. Тук имат значение витамин D3, бетакаротин, селен, витамин C и др. Те са много важни в превенцията на заболяването на кръвоносните съдове.

В търсенето на оптимално здраве и благополучие ролята на антиоксидантите е с голям приоритет. Тези мощни съединения са известни със способността си да се борят с оксидативния стрес и да неутрализират вредните свободни радикали в организма, като потенциално намаляват риска от хронични болести като рак, сърдечни заболявания и много други. Те пречистват кръвта и забавят освобождаването на захарта в кръвообращението след хранене. 

Въпреки че има изобилие от фармацевтични добавки, природата предлага немалко богати на антиоксиданти храни, които лесно могат да бъдат включени в ежедневното хранене.

Горските плодове (боровинките, ягодите, малините и къпините) са едни от най-мощните антиоксиданти. Кафето (до две чаши дневно) е един от най-големите източници на антиоксиданти сред напитките. След него е зеленият чай.  Висококачественият черен шоколад със съдържание на какао 70% или повече е известен със своите антиоксидантни свойства. Важно е да се отбележи, че след употреба на продукти, съдържащи захар, устата трябва да се изплакне с вода. Това се прави, за да се намали киселинната агресия върху емайла.

Бадемите, орехите, лешниците, семената от чиа, лененото семе и тиквените семки са богати източници на антиоксиданти като витамин Е, лигнани и селен. Спанакът, зелето и други зеленолистни са богати на витамин С, бета-каротин и лутеин. Цветните плодове и зеленчуци (портокалите, доматите, морковите, чушките и сладките картофи) предлагат разнообразна гама от антиоксиданти, като всеки от тях допринася за уникални ползи за здравето.

Екип от германски учени установява, че нисковъглехидратната диета – богата на Омега 3 киселини и фибри, с повишен прием на витамин C и D, може значително да намали пародонталното и гингивално възпаление. В тази връзка, обнадеждаващи резултати през последните години също така дава и временното гладуване, т.нар. интермитент фастинг. Въпреки това, обаче, трябва да се подхожда с внимание относно диетите, тъй като хранителният дефицит на важни микро и макроелементи може пък да компрометира противовъзпалителната терапия при лечение на пародонтитите, както и да затрудни оздравителния процес след пародонтална хирургия.

Също така, за намаляване на рисковете от заболяванията на зъбите и пародонта при пушачите възможна алтернатива биха били бездимните продукти (напр. вейп и устройствата за нагряване), при които няма процес на горене и съответно образуване на дим, а токсините, които се отделят при тях, са значително редуцирани за разлика от тези в цигарения дим. Разбира се, пълното въздържание като цяло е за предпочитане, но и с оглед поддържане на оралното здраве при тези хора. 

Нашият автор: 

д-р Йорданка Панайотова, пародонтолог, хоноруван преподавател, катедра Пародонтология МУ София 

Д-р Панайотова, завършва Стоматологичен факултет на МУ-София с отличен успех. Защитава специалности по Обща стоматология и Научна медицинска информация. През 1995-2000 г. работи като специалист Юниордент. След основаването на катедра Пародонтология във ФДМ София, през 2000 г., печели конкурс за хоноруван асистент, където преподава и досега.

Интересите й са насочени предимно към хирургичното пародонтално лечение и има големи успехи в запазването на естествените зъби при пародонтит и костна регенерация. Възпитаник е на италианската пародонтална школа като е завършила курсове при проф. Дарио Кастелани, проф. Силверио Валерио, проф. Масимилиано Баркали, проф. Никола ДиАнджелис, проф. Клаудио Модена. Заедно с това тя е била на практическо обучение при известния Д-р Джоузеф Шокрун за новостите в PRF лечението. През 2016 г. завършва специалност, „Модерни технологии при лечение на пародонтални заболявания“ в University of Genoa. През 2018 г. д-р Панайотова влиза в екипа на Клиника по имплантология на ЕО ДЕНТ, където прилага професионалните си и квалифицирани умения в лечението на гингивити и пародонтити, за което е избрана за Лекар по дентална медицина за 2021 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве