Лимитирана серия вина на „Вила Ямбол“ в топ 5 в класацията Divino Top 50

Vineyards Selection Тенево се произвежда от екологично чист микрорайон от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо

„Вила Ямбол“ се нареди сред производителите на най-добри български вина с уникално вино, създадено от микрорайон. Тяхното Vineyards Selection Тенево бе класирано на пето място в класацията Divino Top 50. То е сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо, реколта 2016 г. и е създадено, за да демонстрира силата на българския тероар и уникалния потенциал, който разкрива в класически френски сортове. Наградите бяха раздадени в края на миналата седмица като дегустационният панел на Divino се състои от изтъкнати винени специалисти, които опитват вината на сляпа дегустация. „Този бленд се отличава със забележителни дълбочина и сложност. Елегантността на тялото и умереното алкохолно съдържание го открояват на фона на обичайните по-мощни и високоалкохолни тракийски вина. Стройно и благородно!“, коментираха те по повод на отличеното вино на „Вила Ямбол“.

Вината под марката Vienyards Selection са създадени от три микрорайона – Тенево, Тополица и Болярово. Насажденията от награденото в Тенево са от 2005 година. Лозовите масиви за производството на Vineyards Selection са засадени според „Розата на ветровете“ – компас, който определя завъртането на въздушните течения, посоката и интензивността им. Гроздоберът започва в началото на септември и продължава до средата на октомври, гроздето се бере ръчно. Процесът на винификация протича в специални малки съдове -  микроферментатори и открити каци за ферментация. 65 % от виното е отлежавало 16 месеца във френски бъчви.

Това е поредно отличие за лимитираната серия на „Вила Ямбол“. Малко по-рано тази година Vineyards Selection Тенево спечели сребърно отличие на престижния френски конкурс Vinalies Internationales, организиран от Съюза на енолозите във Франция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме