Лютата храна и защо е полезна за здравето

Някои ястия са толкова люти, че готвачите трябва да носят газова маска докато ги готвят, за да защитят очите си от изгаряне. Яденето на пикантна храна има безспорно влияние върху цялото тяло.

 

1. Може да отслабнете 

Яденето на пикантна храна е лесен начин да изгорите някои излишни мазнини. Нищо не може да замени физическата дейност и здравословна диета, но капсиноидите, които се намират в чушките, не могат да навредят. Те са известни с увеличаването на разходите за енергия и намаляване на телесните мазнини.

 

2. Болката намалява 

Трудно е да се повярва, тъй като яденето на пикантна храна е болезнено само по себе си за някои хора. Въпреки това специалисти казват, че капсаицинът може да се насочи към специална част в мозъка ни, която е отговорна за болезнените чувства. Това подвежда мозъка ни да игнорира болката - хубав бонус за тези, които не се страхуват от горещите ястия.

 

3. Имунна система се подобрява

Докато се наслаждавате на пикантната храна, тялото ви се обогатява с антиоксиданти. Това е особено полезно по време на грипния сезон, тъй като антиоксидантите ни предпазват от микробите, които атакуват телата ни. Ако вече се чувствате неразположен, сгответе си нещо с чили, за да запазите имунитета си силен.

 

4. Можете да живеете по-дълго.

Проучване показва, че тези, които са яли пикантна храна 6-7 дни седмично имат 14% по-ниска смъртност. В проучването се наблюдава любителите на люта храна независимо от другите рискови фактори, така пикантната храна няма да помогне на тези, които имат нездравословен начин на живот.

 

5. Консумацията на захар ще намалее 

Това вече не е тайна, че захарта е ужасна за вашето здраве, но намаляването ѝ не е лесно. Според експертите добавянето на пикантни ястия към менюто ви от време на време може да помогне за борба с апетита за захар. Това е подобно на пиенето на чаша портокалов сок след измиване на зъбите си – след като ядем нещо пикантно, обикновено не искаме нищо сладко. Само още една причина да хванем соса с чили!

Коментари

Задължително поле