Най-добрите филмови адаптации по телевизионни предавания и какво можем да очакваме

Днес така наречената "телевизия" заема голяма част от живота ни, макар и това понятие да се измени, тъй като младите се обръщат към все по-популярните стрийминг платформи. Преди години Холивуд позлатяваше филмовите продукции, а сериалите оставаха някак си на заден план, обирайки трохите. Е, вече не е така, продукции като Игри на тронове и Короната надвишават значително бюджетите на повечето блокбъстъри. Хората все повече и повече търсят увлечение в поредица, отколкото в единичен филм. Време е да се впуснем в света на екранното забавление и да видим кои сериали се появиха на бял свят с филмово продължение, опитвайки да излязат от стереотипа си.

Семейство Сопрано получи адаптация през 2021 г.

Превъплащанието на популярния сериал на HBO Семейство Сопрано носи името Светци на мафията, като се концентрира върху Тони Сопрано и нелекия му път към върха. Действието се развива години преди това в телевизионния сериал. Алън Тейлър съумява да даде на зрителите един страхотен гангстерски филм, макар и пред себе си да има нелеката задача да достигне нивото на предшественика на екрана.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/dHa95iy2lF0?si=QUcliZ6vz1Z3yDP9" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

В обувките на Сатаната ни пренесе към В обувките на Сатаната: Ел Камино

Сценарият на Ел Камино за разлика от посочения пример преди малко не ни пренася в миналото, напротив, започва точно от там, от където завърши сериала. Кой от зрителите си помисли, че Джеси Пинкман вече е убит от похитителите си? Нищо подобно - филмът започва с гръм и трясък, а Джеси прави каскада в стил Бързи и яростни, за да се окаже на свобода. Неговото пътешествие обаче едва сега започва.

Сериала бе концентриран повече върху гениалния Уолтър Уитман, изигран от Браян Кренстън, но в продължението ще се насладим на образа на Джеси в пълния му блясък. Злощастните обстоятелства са накарали този младеж да попадне на неправилен път, но чарът му грабва зрителите от първата му поява. Определено ако сте фен на поредицата и не сте гледали продължението, Ел Камино е вашето следващо заглавие.

Лутър не спира да изумява

Идрис Елба се завръща на екрана в The Fallen Sun - жестока криминална драма, която залепя за екрана феновете и изважда на преден план невероятните и впечатляващи ефекти, характерни за 21-ви век. Това е един триумф по улиците на Лондон. Феновете на поредицата с нетърпение очакваха появата на този филм с времетраене два часа и девет минути, а Джейми Пейн не ги разочарова. Ако някой не е гледа сериала, няма проблем, филмът може да се гледа спокойно без предистория.

Феноменалното представяне пред камера на Идрис Елба е наслада за зрителя. Той има толкова силно излъчване, че трудно би било описано, но в съчетание с невероятния саундтрак в някои сцени, част от феновете му ще настръхнат. Пуснатият от затвора герой е готов на всичко, за да завърши започнатото и да заличи горчивината от провала си.

Имението Даунтън може да се похвали с два филма

Продукцията от 2019 г. ни пренася назад до 1927 г., когато в имението се очаква да пристигнат Крал Джордж V и кралица Мери. Неподправеният британски чар е прекрасно подплатен от актьорския състав. Декорите, панорамните снимки, изборът на режисьорски екип и бюджета на продукцията се съчетават чудесно, за да придадат на зрителя усещането, че наистина са пътували назад във времето.

Една от магиите на продукцията Имението Даунтън е в това, че успява да донесе хармония у зрителите. Самите персонажи на героите са толкова добре представени със своите истории, емоции и чувства, че започвате да опознавате същността им. Сценаристите измислят заплетени сюжети, които ни карат да гледаме с вълнение всяка следваща сцена.

Кои заглавия обаче трябва да очакваме скоро?

Всеки може би е чувал мълвата, че Холивуд ще продуцира филм-продължение на Приятели. Друга забавна поредица - Офисът е спряган за възможност, която не бива да отхвърляме, като се очаква тя да представи живота на Дейвид Брент след уволнението му. А какво очакваме през 2024 г?

Финалната сцена на Остри козирки определено ни остави да се чудим дали това не е намигване към предстоящ филм. Сред актьорския състав забелязваме добре познати имена от големия екран, като Том Харди и носителя на Златен глобус Килиян Мърфи, които с лекота ще направят незабравима продукция за феновете на киното. Разбира се, спекулациите са изключително много, но когато правиш филм след успешен сериал, то трябва да си много сигурен, че сценарият е добър, защото първо трябва да спечелиш зрителите, второ - не трябва да разваляш реномето на предшественика. Едно е сигурно - очакват ни интересни филми, които ще трябва да грабнат феновете на сериалите. 

В заключение

Не е трудно да се намерят определени неща, например лицензирани казина в България. Но когато говорим за намиране на успешно продължение на сериал, то тогава вече става доста трудно. Трудно е когато разполагаш с няколко епизода, или дори в последствие няколко сезона, в които да развиваш действието и сценария, а в един момент ти се налага да съкратиш всичко това до около два часа.

Бързината на сюжета се превръща в ключов фактор, но пък режисьорите и сценаристите трябва да се съобразят и с това, че актьорския състав трябва да бъде включен в сюжета - все пак това са любимците на публиката от поредицата. Много трудно се избягва и вече зададената сюжетна линия в сериала, това е сериозен риск. И все пак примерите по-горе ни дават увереност, че класиките могат да бъдат продължени без да се загуби магията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино