Най- голямата зала за катерене на Балканите отвори врати

Уникалното съоръжение се намира в София на „Околовръстен път“

В София бе открита най-голямата зала за катерене на Балканския полуостров - "Balkan Climbing". Залата  разполага с катерачна площ от над 3000 кв. м., както и над 300 различни маршрута за катерене. Залата е пригодена както за деца от тригодишна възраст, така и за големи. В нея могат да се катерят както любители и абсолютно начинаещи, така и най-добрите в този спорт, който през лятото за втори път ще бъде в олимпийската програма.

Главна роля в откриването имаха световните шампиони от националния ни отбор по спортно катерене Александра Тоткова и Николай Русев, които направиха демонстрация на съоръженията. В демонстрацията се включиха още катерачи от различни поколения, най-малкият от които на 6 години, а най-възрастният на 79.

 

По един от най-трудните маршрути в залата пък премина легендарният Николай Петков - първият и единствен човек, обходил трите ръба на Еверест. На 65-годишна възраст той показа невероятните си умения, обирайки аплодисментите на присъстващите. Маршрутите тества и Кънчо Долапчиев един от доайените на ски алпинизма, взел участие в легендарната българската експедиция до Еверест през 1984 г.

Звездното спортно присъствие бе допълнено от олимпийската ни шампионка в бокса - Стойка Кръстева, както и великият Йордан Йовчев.  Двамата също се покатериха успешно по една от стените и изразиха възхищението си от залата "Балкан".

На откриването вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заяви, че за спорта и приключенския дух граници няма. „Спортът дава волята да се превърнеш в шампион, да даваш най-доброто от себе си. Спортът е сила за постигане на резултати и да не познава граници човешкият дух и тяло. Днес откриваме съоръжение на световно ниво. Спортна зала за катерене и тренировъчен център „Балкан“ е уникална по рода си зала – модерна и иновативна, прекрасно място за спорт и подготовка за състезания. В този нов тренировъчен център талантливите спортисти на България могат да развиват уменията си и носят още по-високи постижения за страната ни“, заяви Мария Габриел.

„Положените усилия имат своя резултат и това е зала "Балкан". Това съоръжение ще допринесе много за популяризирането и развитието на спортното катерене в България, Европа и света“, заяви Георги Пенев, помощник треньор на националния отбор по катерене на България и представляващ зала ,,Балкан“.

„Амбициите и мечтите ни са насочени към децата. Залата е проектирана за всяка възраст, подходяща е като започнем от деца над три години и половина и стигнем до най-възрастните любители на спорта“, сподели Ивайло Радков.

Вчера  зала „БАЛКАН“ беше ден на отворените врати с възможност за тестване на съоръженията. По време на събитието специален гост в залата беше световноизвестният катерач Якоб Шуберт, който дойде в България за откриването на залата.  Той направи специални демонстрации пред гостите в залата „Балкан“. Якоб Шуберт е четирикратен световен шампион и три пъти носител на Световната купа по катерене. През август 2021 г. той спечели и бронз на Летните олимпийски игри в Токио. В деня на отворените врати, залата беше отворена за всички, които искат да разгледат и тестват съоръженията.

Залата се намира на ул. "187-а" в София и предлага неповторимо преживяване на всички любители на спортното катерене. "Балкан" разполага с катерачна площ от над 3000 кв. м., което я прави най-голямата на Балканския полуостров. Това не е просто зала за катерене, а цяла катерачна вселена. В нея ще намерите вътрешна и външна стена за катерене на въже с височина между 8 и 17 метра, както и с над 300 различни маршрута.

В залата ще намерите близо 40 TRUBLUE аутобилея (осигуровки), от които да се възползвате, когато нямате с кого да катерите. Специално обособена боулдър зона със 730 кв. м. катерачна площ и възможност за над 240 боулдър проблема, Moonboard, Kilterboard, Threadwall и campus board, зона за деца, стена за скорост, покриваща стандартите на Международната федерация за спортно катерене, фитнес зона и други.

В залата има забавление и за най-малките посетители. Детската зона е близо 250 квадратни метра, а в нея има 2 пързалки. В съоръжението има и стена за скорост, покриваща стандартите на IFSC, обособена фитнес зона със съвременни уреди, а също така бар и ресторант.

На територията на "Balkan Climbing" също така ще намерите бар и ресторант, където да се подкрепите с кафе и нещо сладко преди катерене, или пък да се наградите с бира и вечеря след добра сесия.

Залата е подходяща за организиране на детски рождени дни или тиймбилдинги. А повече информация може да откриете на официалния сайт: https://www.balkanclimbing.com.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена