Новите алтернативи - Аквафаба и боб мунг

Как да готвим модерни и полезни ястия, споделят кулинарни блогъри

Как да готвим модерни и полезни ястия тази седмица ни споделят кулинарни блогъри, селектирали за „Труд“ интересни рецепти. Новите алтернативи - Аквафаба и боб мунг превземат кухните на стотици домакини, решили да опитат как да заместят традиционния яйчен белтък и белия боб.

Какво е Аквафаба ни разказва Ели от „Майките споделят“

Аквафаба е остатъчният продукт от варенето на нахут – водата. Тя се използва или директно, или се разбива на пяна, а резултатът е натурален веган и безглутенов заместител на яйчения белтък. Aqua = вода и Faba = бобови култури.

Въпреки че нахутът е популярна култура – намира се лесно и е бюджетен, Аквафаба често остава нещо непознато. Заради същността си тя има лек остатъчен вкус на нахут, който може да се замаскира с по-силни вкусове като елда, нектар от агаве, цитруси дори ванилия. Домашно сварената Аквафаба е с по-нежен вкус от тази от консерва или буркан.

Аквафаба е силно приложима в готвенето за хора алергии като АБКМ (алергия към белтъка на кравето мляко) или такава към яйца и яйчения белтък. Предпочитан продукт е във веган рецепти и лесно приложима при любими гозби, които да адаптираме по време на великденския пост.

Как да я приготвим в две лесни стъпки?

Използвайте водата от консерва безсолен нахут, като го сварите и след това използвате водата от варенето. Ако тя се получи много „тънка“ може да се наложи да я оставите да изври допълнително, след като нахутът вече е сварен. Резултатът трябва да е жълта мътна течност, подобна на консистенцията на яйчения белтък. Разбийте водата с миксер на висока скорост. Обикновено процесът отнема от 7 до 15 минути. Консистенцията трябва да е пухкава бяла пяна, която да се задържи в купата, като я обърнете, без да се разлее. Използвайте голяма купа, течността удвоява обема си няколко пъти. Няма как да премесите течността – разбийте колкото дълго е нужно.

Класическото разбиране е че 3 сл Аквафаба заместват белтъка на 1 яйце при печенето на сладкиши. Пяната може да използвате за десерти, кексове дори веган майонеза.

Кексчета от елда с Аквафаба - без глутен – без млечни – без яйца (постни/веган)

Съставки:
150 мл Аквафаба
150 гр брашно от елда 
100 мл кокосово мляко
2 сл башно от Рожков
30 гр сироп от Агаве
½ чл кокосово масло
½ чл бакплувер 

Приготвяте пяна от Аквафаба от консерва варен нахут без сол. Разбивате с миксер за 3-5 минути в голяма купа, докато се получи пухкава пяна (подобна на тази от яйчен белтък). Смесвате сухите съставки в отделен съд. Брашното от елдата има силен специфичен вкус, може да се замени с всякакво друго, което имате вкъщи.
Бавно с помощта на силиконова шпатула, без много бъркане, прибавяте кокосовото мляко и сухите съставки към пяната от Аквафаба. Внимателното разбъркване подсигурява запазването на въздуха в сместа, което ще даде като краен резултат пухкави кексчета/мъфини/кекс.

Кексчетата се изпичат на предварително загрята фурна на 180о за около 20 мин. Ако изберете да изпечете кекс от сместа времето се удължава. По време на печене смества удвоява обема си. Използвайте клечка за зъби, за да проверите дали кекса е изпечен.

Шоколадов Аквафаба мус -без яйца – безмлечен – само 3 съставки

100 мл Аквафаба
100 гр чист черен шоколад
3 сл сироп от Агаве

Разтапяте шоколада на водна баня и към него добавям сиропа от Агаве, който придава сладост. 
Приготвям пяна от безсолна Аквафаба като разбивам течността с миксер около 10 минути. Когато достигнете желаната консистенция, добавяте шоколадовата смес на тънка струя към пяната. Разбърквате внимателно със силиконова шпатула. Нормално е пяната да загуби част от обема си при смесването.
Разливате смества в купи/чаши и прибирам десерта в хладилник, за да стегне – препоръчвам поне 3 часа. Може да се сервира с плодове – личните ми предпочитания са за цитрусови вкусове, малини или банани, допълнително поръсен с брашно от Рожков или дори с допълнително сироп от Агаве. 

Защо боб мунг влезе в менюто ни?

За разлика от белия класически боб, боб мунг, който наподобява цвета и вида на грахта, навлезе в менюто ни и за разнообразие, и защото се усвоява по-лесно от храносмилателния тракт. Не на последно място боб мунг има впечатляващи ползи за здравето ни. Той ни осигурява калий, цинк, мед и много растителни протеини, които заместват протеините от месото и яйцата. Това го прави изключително подходящ за консумация от вегани и вегетарианци, споделя за „Труд“ Катето от „My Taste For Living“.

В него се съдържат още магнезий, фосфор, желязо, цинк, калий, манган, селен и витамини C, B6, B9, B12, както и сложни въглехидрати, които засищат и дават енергия. В същото време е нискокалоричен, което го прави подходящ за поддържане на здравословното тегло. Консумацията на боб мунг намалява риска от развитие на сърдечни заболявания, има противовъзпалителни свойства, поддържа кръвното налягане и холестерола. 
Да готвите с боб мунг е изключително лесно. С него може да приготвяте различни видове салати, дипове, както и основни ястия. Единствено трябва да внимавате да не го преварите и да знаете, че бобчетата му набъбват по време на готвенето, затова не прекалявайте с количеството му. 

Веган кюфтенца от боб мунг на фурна

Необходимите продукти, за да приготвите веган кюфтенца от боб мунг на фурна, са: 1 ч.ч. (200 гр) зелен боб мунг, 2 средни картофа (300 гр), 1 морков (около 70 гр), 1 глава лук (около 100 гр), 2 скилидки чесън, 2 с.л. (30 мл) зехтин за готвене, 1 ч.л. сол, 1/4 ч.л. куркума, 1/4 ч.л. черен пипер.  

Обелете, измийте и нарежете на едри кубчета картофите. Сварете ги до готовност (трябват им около 20 минути). Оставете ги да се охладят и ги намачкайте, докато станат на пюре. Измийте и сварете зеления боб мунг според указанията на опаковката. Ако е необходимо, накиснете го преди това. Сварете го до готовност, докато бобчетата започнат да се разпукват. Отцедете и оставете да се охлади. Нарежете лука и чесъна на ситно, а моркова настържете. Задушете ги в зехтина за около 7-8 минути на среден огън. В купа смесете всички съставки – боб мунг, картофите намачкани на пюре и задушените зеленчуци в зехтин. Добавете подправките – сол, куркума и черен пипер. Омесете всичко добре.

Оформете плоски кюфтенца, като оформите ръбовете им с пръсти. Наредете ги върху тава, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути или докато кюфтенцата от боб мунг придобият лек златист загар. Може да сервирате с хумус и прясна салата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме