Останахме си с победата срещу Гибралтар

БУЛФОТО

Футболната година за националния отбор на България приключи. И можем да въздъхнем дълбоко! Най-общо казано тя може да се окачестви като разочароваща. Факт е, че дори този епитет не отговаря напълно на представянето на трикольорите, но и прилагателните отдавна се изчерпаха. 

За 12 месеца тимът, воден от селекционера Георги Дерменджиев, изигра 9 двубоя, от които спечели единствено екзотичната контрола с Гибралтар (3:0). В оставащите двубои само два пъти избягахме от поражението като равенствата бяха с Ейре - в София 1:1 и в Дъблин (0:0). Именно хиксът срещу Република Ирландия в сряда коства мястото на България в Лига B от Лигата на нациите. Трикольорите изпаднаха и от следващото издание на турнира ще мерят сили с по-слаби отбори. Така например потенциални съперници могат да бъдат Люксембург, Литва, Фарьорски о-ви и „нашата гордост“ Гибралтар, чиито тим подчинихме след точно 1 година без победа. Но този двубой само спомогна за цялата гротеска в представителния ни тим.

През последните 12 месеца България отбеляза точно 6 гола, а три от тях бяха именно срещу полуаматьорите от Гибралтар. С по 2 попадения се отчетоха дебютиралите през годината Димитър Илиев и Георги Йомов, а веднъж вкараха Божидар Краев и Александър Цветков. Дали заради форсмажорните обстоятелства, или заради слабите резултати, но дебютите през годината бяха общо 16. За пръв път с националната фланелка минути записаха Мартин Луков, Димитър Илиев, Бирсент Карагарен от „Локомотив“ (Пд), Сисиньо и Доминик Янков („Лудогорец“), Стефан Велков („Юрдинген“), Георги Ангелов и Александър Василев („Берое“), Филип Кръстев („Славия“), Денислав Александров (ЦСКА 1948), Димитър Велковски („Съркъл Брюж“), Иван Турицов, Пламен Гълъбов, Георги Йомов (ЦСКА), Здравко Димитров („Левски“) и Светослав Ковачев („Арда“).

Сега се чака решението за бъдещето на Георги Дерменджиев, а по всичко изглежда, че изтичащият му в края на 2020-а година договор няма да бъде подновен. Големият въпрос обаче не е кой ще застане начело на България, а каква програма за развитие на футбола ще се направи. Разбира се, за да се променят резултатите. Така, както сториха много други футболни държави още с първите по-сериозни сътресения. Но у нас винаги се действа по по-различен начин и тези на върха на пирамидата рядко поемат отговорност.

Коментари

Задължително поле