Полша и Армения - бюджетни дестинации, подходящи за city break

Кратките пътувания до европейски градове станаха много популярни. За няколко дни можеш да посетиш най-важните забележителности в града, да разгледаш старата част, да опиташ кулинарните специалитети и да си починеш от ежедневието. Типичният city break има още едно важно предимство – цената. Ако планираш кратко пътуване предварително, то с бюджет под 1500 лева за двама може да се насладиш на някои от скритите прелести на Европа.

Балтийската перла - Гданск

Гданск е невероятно красив старинен град на бреговете на Балтийско море. Под името Данциг балтийският град е известен от 14 век, когато е завладян от тевтонските рицари и превърнат в проспериращо международно пристанище. И до ден днешен е  най-важното и голямо полско пристанище и основното за цяла Северна Европа.

Разхождайки се в Гданск, няма как да останете равнодушни към красотата и невероятна атмосфера, която цари навсякъде в града. Не случайно той се счита за най-красивото населено място по Балтийско море с невероятната си старинна архитектура. Улиците и сградите на Гданск са по-големи от който и да е друг средновековен град. Не пропускайте да посетите църквата „Дева Мария”, която се счита за най-големия тухлен храм в цял свят. Навсякъде из малките красиви улички в стария град има невероятни исторически забележителности. Няма как да не забележите и големия централен площад на града – „Длуги Тарг”, както и да не се разходите по крайбрежния кей.

До Гданск можете да стигнете лесно и удобно с полет на Wizz Air от Бургас. Има два полета седмично, в сряда и неделя от 31 март до 23 октомври. Билетите започват от 60 лв на човек в посока. А цените на хостелите и хотелите започват от 60 – 70 лева за стая.

Нашият калкулатор показва, че при добро планиране и разумно харчене, можете да си направите опознавателна обиколка за около 500 лева на човек за четири дни, и то без да се лишавате от типичните кулинарни специалитети, като например – пироги, зелеви сарми (голобки) и полска снежанка, която поляците наричат «мизерия».

Краков – кралската столица на Полша

И до днес Краков е запазил приказния си чар и атмосфера. Изпълнен със средновековен дух, еврейска история, соц архитектура и вълшебен замък, кацнал на хълм и пазен от огнедишащ дракон. Местните твърдят, че главният търговски площад «Ринек» е най-старият средновековен площад в Европа. Там се издига готическата  катедрала Дева Мария, градската кула «Сукеннице» и паметникът на Адам Мицкевич. До базиликата можете да чуете на всеки кръгъл час, тромпетистът, който изпълнява полския химн. Това е многовековна традиция, с която са оповестявали отварянето и затварянето на градските порти.

Хълмът Вавел, със замъка и  катедралата, представлява най-значимият културно-исторически комплекс в страната. Ако вярваме на легендата, Краков е създаден след смъртта на Вавелския дракон. Историята гласи, че неговата бърлога се е намирала на едноименния връх. А в днешни дни реално можем да видим величието на шесткракото митично същество под формата на метална скулптура, която бълва огън, когато пуснете SMS.

От няколко години атракция за туристите са двете линии на водния трамвай, който работи лятото при добри атмосферни условия. За любителите на изкуството изключително любопитен е и музеят Чарториски, където е изложена „Дамата с хермелина“ на Леонардо да Винчи.

Полетите с WizzAir до Краков са също от Бургас, започват от април и са до октомври. За тази дестинация цените са подобни на тези за Гданск. Пътешественикът в мен ми подсказа, че бихте могли да съчетаете два или повече полски града с едно пътуване, тъй като WizzAir предлагат още четири дестинации от Бургас: до Варшава, Вроцлав, Катовице (на 1 час от Краков) и Люблин.

Друга интересна дестинация, която можете да посетите през 2024 година е Армения. Полети до Ереван има както от София (вторник и събота), така също и от Бургас. За Армения, можете да прочетете повече тук .

Моят съвет за бюджетни пътувания е: винаги планирайте поне три месеца по-рано своето пътуване. Абонирайте се за бюлетина на нискотарифните компании, за да получавате информация за нови дестинации, отстъпки и добри оферти.

Планирайте нощувки в самия център на града, това ще ви спести разходи за транспорт и време. Проверете дали има специални сити карти за отстъпки за забележителности, четете отзивите за хотелите и апартаментите, преди да резервирате. Винаги резервирайте с възможност за безплатно анулиране, за да следите за по-добри оферти и да променяте в движение.Проверявайте дали в избрания период няма събитие, което би вдигнало цените на хотелите и ресторантите. Например, предстоящото лято не е подходящо за бюджетно пътуване в Париж, където ще се проведат Летните олимпийски игри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм