Помисли, преди да изхвърлиш стария козунак

Великден е времето, когато откъдето и да минем долавяме ухание на прясно изпечен козунак. Това приятно ухание гъделичка носовете ни и кара да се чувстваме щастливи от наближаващия празник. Но! Има и но. Почти винаги остава от вкусния козунак след празника. Хранителните отпадъци са основен проблем в наши дни. Около една трета от храната, произведена в световен мащаб, се губи или пропилява. Какво може да се направи? Ключът към намаляване на разхищаването на храна се свежда само до въпроса за „творчеството“ и желанието“.

Затова нарежете на филийки останалия ви козунак и го панирайте. Или пък го накъсайте на парченца и го запечете във фурната, поръсен с малко маслиново масло, сол и червен пипер за крутони към любимата ви зелена салата. Или пък просто си направете торта от него.

Ето как

Торта с козунак и ягода

Продукти:

1 кръгъл козунак (650 g)

500 гр. ягоди

500 гр. сирене Маскарпоне

400 мл течна сметана

150 гр. захар

150 мл сварено кафе

20 мл ром

1 ванилия или кората на 1 лимон

Начин на приготвяне:

Разбийте сиренето Маскарпоне с помощта на миксер на бавни обороти и налейте на тънка струйка сметаната. Добавете по малко захарта при увеличени обороти. След което довавяте ванилията и кората на лимона. Разбийте сместа докато тя стане пухкава и при стриване между два пръста да не се усещат кристалчета захар. Разрежете козунака на 2 или три платки. Поръсете от кафето върху най-долната платка козунак, като разделите течността приблизително на три части. Разпределете отгоре 1/3 от крема със сиренето Маскарпоне. Нарежете ягодите на парченца и поставете върху крема. Поставете втората платка и повторете процедурата. Следва третата платка, която се поръсва с кафе и намазва с крем. Декорирайте по желание с останалите ягоди.

На страницата на проекта https://think-before-throw.eu/ са достъпни и други видео рецепти за готвене с хранителни остатъци. Всеки желаещ може да премине и интерактивен курс по устойчиво пазаруване и готвене с хранителен остатък, като така обогати познанията си и се включи в голямата инициатива „Помисли преди да изхвърлиш“: да предотвратяваме  изхвърлянето на храна, което освен че е важно за обществото, ще ни спести и пари; да станем по-отворени към споделянето на вещи, храна, които вместо да отидат в кофите за боклук, могат да помогнат на хора в нужда.

Последвайте ни и в социалните медии:

Facebook: https://www.facebook.com/thinkbeforethrow

Instagram: https://www.instagram.com/thinkbeforethrow/

Проектът „Помисли преди да изхвърлиш“ се изпълнява от „Милива“ ООД и е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОП „Околна среда 2014 – 2020 г“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме