Рецепта за кето пилешки пай

Този кето пилешки пай е идеален за нисковъглехидратна вечеря. Той съчетава хрупкава коричка и кремообразен пълнеж. Много напомня на класическата пилешка баница, която е задължителна за много домакинства. Разликата е в това, че в тази липсват всички въглехидрати!

Необходими продукти:

За тестото:
• Бадемово брашно – 2 ч.ч.
• Меко масло – 6 с.л.
• Яйца – 1 бр.
• Сол – 1 щипка
• Чедър – ½ ч.ч. настърган

За пълнежа:
• Масло – 2 с.л.
• Лук – 1 глава
• Целина – ½ глава (малка)
• Пилешки бульон – 1 ½ ч.ч.
• Крема сирене – 125 гр.
• Сметана – ¼ ч.ч.
• Чесън на прах – 1 щипка
• Сол – 1 ч.л.
• Семена от целина – ¼ ч.ч.
• Пипер – 1 щипка
• Пилешко месо – 2 ч.ч.
• Грах – 200 гр.
• Моркови – 2 бр.
• Ксантанова гума – ½ ч.л.


За тестото е необходимо в голяма купа да смесите бадемовото брашно с 6 супени лъжици меко масло, яйцето и солта. Замесете тестото и добавете настърганото сирене.

Разделете го наполовина и намажете получилите се топки с мазнина.  Поставете едната от тях между две парчета хартия за печене и чрез натиск оформете кръг с размера на тавата за пая. Повторете с другата топка тесто. Поставете двата листа тесто в хладилника за около 5-10 минути.

Поставете единия лист тесто върху предварително намазаната с мазнина тавичка за пай и притиснете към страните и дъното. По този начин ще сте сигурни, че повърхността на тавата е покрита. Печете долния слой за 6-8 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса.

Докато основата се пече, можете да приготвите плънката. За пълнежа разтопете 2 супени лъжици масло на умерен огън и сотирайте нарязаните на ситно целина, лук, предварително сварения грах и моркови за 5 минути, докато зеленчуците омекнат. Добавете пилешкия бульон, крема сиренето и течната сметана и гответе на умерен огън, като разбърквате до гладка смес. Подправете с чесън на прах, семена от целина, сол и черен пипер на вкус.

След като получите желаната консистенция, намалете топлината до минимум и поръсете ксантовата смола върху сместа. Бъркайте бързо, докато сместа се сгъсти. 

Добавете предварително свареното и накъсано пилешко филе. Изсипете сместа в долната кора на пая и покрийте с горната, като притискате краищата на корите заедно. Идеята е да се затвори плътно.

Печете 25-30 минути или докато паят стане със златиста коричка.

Оставете кето пилешкият пай да се охлади 5 минути преди сервиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме