Rolls-Royce чупи рекорди с електрически самолет

Разработеният от Rolls-Royce електрически самолет Spirit of Innovation е най-бързата електрическа машина, която е летяла във въздуха.

Британската компания разработи най-бързата машина на ток за летене

Задвижване с мощност 544 конски сили

Електрическият въздушен транспорт се развива на високи обороти. Традиционният производител на авиационни двигатели Rolls-Royce постави наведнъж три рекорда в тази насока със специално разработената машина Spirit of Innovation. Този едноместен самолет преминава изпитания в база на британските военно-въздушни сили и доказва, че скоро на ток ще може да се пътува не само по улиците, но и във въздуха.

Едното от постиженията е за развита максимална скорост скорост от 555 км/ч в 3-километрова дистанция. Това е двойно по-висока скорост от предишното най-добро постижение с електрически самолет - 213 км/ч. Малкият джет на Rolls-Royce разви и скорост от 531 км/ч на 15-километрова дистанция, което е с около 40 км/ч по-бързо темпо от най-високото досега. Третият рекорд е за набиране на височина до 3000 м само за 202 секунди.

Малкият електрически самолет разви максимална скорост 623 км/ч.

За кратък период самолетът постигна и върхова максимална скорост от 623 км/ч. Това го прави най-бързата електрическа машина, която е летяла във въздуха до този момент. Целта на тестовите полети обаче не е поставянето на рекорди, а развитието на нови технологии по отношение на задвижващите системи и батериите. Самолетът на Rolls-Royce е оборудван с най-мощната батерия във авиационната индустрия досега, а мощността на задвижването възлиза на 544 конски сили.

Изпитанията на електрическият самолет на Rolls-Royce се провеждат в база на британските военно-въздушни сили.

Резултатите показват, че не е далеч денят, в който ще бъде представен първият самолет тип “джет нула”. Той ще лети, без да отделя никакви вредни емисии. Самолетите са един от сериозните замърсители на околната среда, но в сегашния си вид те трудно могат да пътуват, като изхвърлят по-малко въглероден двуокис.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили