Докато Румъния е по-известна, в международен план, с Дракула, Трансилвания и Надя Команечи, нейната по-малко известна кухня е нещо, което си заслужава да бъде проучено.
Традиционната румънска кухня обединява различни съставки и е силно повлияна от балканската, турската, сръбската, немската и унгарската кухня. Поради своя обогатен опит, румънската храна е разнообразна, засищаща и особено апетитна.
Булз е топка от полента, която е пълна с натрошено сирене, бекон и масло. Това е специалитета на румънските овчари, а те имат добро основание да хапват това калорично ястие. Те извеждат овцете на пашата по скалистите карпатски върхове и гонят мечките от стадата.
Необходими продукти:
• Царевично брашно – 1 ч.ч.
• Сол
• Масло – 40 гр.
• Сирене – 60 гр.
• Бекон – 40 гр.
В голяма тенджера се кипват 3 чаени чаши вода и се добавя щипка сол. Изсипете царевичното брашно във врящата вода при непрекъснато и интензивно бъркане, за да не се получат бучки. Готви се около 20-тина минути – трябва лесно да се отделя от стените на съда. Оставете полентата да се охлади за известно време.
Следващата стъпката е да вземете парче полената с размера на юмрук. Оформете топче, в което поставете малко парченце масло, овче сирене или брънза и бекон. Уверете се, че пълнежът е напълно затворен.
Печете топките на фурна или на скара, докато придобият златиста и хрупкава коричка.
Необходими продукти:
• Телешко месо – 400 гр.
• Картофи – 2 бр.
• Маркови – 2 бр.
• Целина – 1 малка глава
• Грах – 150 гр.
• Кисели краставички – 3 бр.
• Майонеза – 1 кофичка
• Горчица – 1 с.л.
• Сол
• Черен пипер
Варете телешкото месо в подсолена вода за около два часа. Ако използвате тенджерата под налягане, ще са ви необходими около 40 минути. Когато е готово, го оставете настрани да изстине, а след това го накълцайте на ситно.
Измийте суровите зеленчуците, обелете ги и ги сварете в подсолена вода. Те не трябва да се разваряват, за да можете да ги нарежете на кубчета.
Нарежете месото, картофите, морковите, целина и киселите краставички на малки кубчета като се стремите те да са еднакви. Накрая объркайте всички продукти и подправете със сол и черен пипер на вкус.
Салатата се сервира студена.
Необходими продукти:
• Свински врат – 500 гр.
• Свинска мас – 1 с. л.
• Лук – 1 голям глава
• Пушени колбаси – 4 бр.
• Чесън – 3 скилидки
• Доматено пюре – 2 с.л.
• Дафинов лист – 2 листа
• Сухо бяло вино – 250 мл.
• Магданоз – ½ връзка
• Сол
• Червен пипер
• Черен пипер
Нарежете месото на кубчета и го подсушете с кухненска хартия. Загрейте свинската мас на тиган и запържете месото до златисто. Препоръчително е да направите това на две част, за да може месото да се запечата добре.
Извадете месото и в останалата мазнина запържете лука и чесъна, предварително накълцани на ситно. Когато придобият златист цвят, върнете месото и добавете 1/4 чаша вода. Сложете капака и гответе на средна температура около 20 минути или докато месото се сготви.
Нарежете колбасите на филийки и ги добавете към манджата заедно с доматеното пюре и дафиновия лист. Следва бялото вино, след което ястието трябва да къкри още 10 минути, докато месото стане много крехко и колбасите се сготвят.
Овкусете със сол и пипер.
Сервирайте с нарязан пресен магданоз, качмак, яйце и туршия.
Необходими продукти:
• Яйца – 5 -6 бр.
• Сода – 1 ч. л.
• Лимонов сок – 1 с. л.
• Ванилова есенция – 1 ч. л.
• Брашно – около 500 гр.
• Сирене – 500 гр. безсолно
• Олио
• Шоколад
• Сметана
• Сладко
Разбийте яйцата и добавете содата, която предварително сте угасили в лимоновия сок. Включете към сместа и ванилова есенция и намачканото с вилица сирене.
Прибавяйте постепенно брашното и месете, докато не получите меко тесто, което не лепне. То трябва да се разтегля хубаво. Оформете от него понички, но запазете малко от тестото за калпачета.
Пържете папанаш в олио и го попийте, щом го извадите от мазнината.
Допълнете с течен шоколад, домашно сладко, заквасена сметана с горски плодове или с каквото ви е по вкуса.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш