Учени: Употребяващите никотин по-рядко се „подхлъзват“ пак да запалят цигара

shutterstock
Бившите пушачи, които са преминали на алтернативи като IQOS и електронни цигари, не са пушили в последната година, посочва проучване

Бившите пушачи, които заместват цигарите с бездимни алтернативи, по-рядко се подават на изкушението да запалят цигара след като са ги отказали, отколкото тези, които не използват никотинова алтернатива. Данните са от проучване на Университета на Алабама в Бирмингам, което изледва рецидива сред бившите пушачи, които наскоро са преминали към електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн като IQOS или никотинови торбички за орална употреба. Данните от цитираното проучване са ценни, защото показват в развитие опитите на пушачите да кажат „Не“ на вредния навик и кога те са по-ефективни.

Повечето изследвания за отказване от цигари се фокусират върху самото спиране, без да се обръща голямо внимание на трайното прекратяване на пушенето или рецидивирането“, посочи мултинационалният екип от учени по време на глобалния съмит за електронни цигари във Вашингтон. Ежегодното събитие представя последните новости в бранша, събирайки на едно място учени и експерти в сферата на намаляване на вредата чрез бездимните алтернативи.

Изследването сред близо 1700 души  установява, че тези, които употребяват вейп или устройство за нагряване на тютюн от типа на IQOS, по-рядко са съобщавали, че са пушили цигари в период от година назад. Това показва ефективността на новите бездимни продукти, които от една страна им доставят необходимия никотин, за да не пропушат отново, а от друга – намаляват вредата като елиминират горенето, което всъщност предизвиква проблема с канцерогенни и други вещества, коментират експертите. Те са категорични още, че трябва да се изледват отделно „подхлъзването“ от една изпушена цигара след спиране и трайното завръщане към вредния навик.

Алтернативните продукти неизбежно ще заменят цигарите

Според  д-р Рон Борланд от Факултета по психология на Обществения университет Дийкън в Австралия, преходът към продукти с намален риск в сравнение с тютюнопушенето е неизбежен.   

Тези продукти са тук, за да останат, но в момента е важно преходът от цигари към алтернативите с намалена вреда да бъде ускорен. Това ще намали нежеланите ефекти“, посочва д-р Борланд. Тенденцията на намаляване на пушенето се ускорява успоредно с по-голямото разпространение на никотиновите продукти с намален риск. В повечето държави, където има данни изследванията в областта на поведенческата икономика показват, че електронните цигари, устройствата с нагряване на тютюн като IQOS, както и снуса са заместител на пушенето и това вече се отразява положително на общественото здраве.

Доказателства за тезата на психолога д-р Борланд е ситуацията в момента – вейпингът сега е основната форма на набавяне на никотин в много страни, включително сред младите хора, но това са пълнолетните младежи, които иначе биха пушили горими цигари. А това е далеч по-вредния за тях вариант на употреба на тютюн. Тенденцията показва, че вейпингът на практика измества пушенето, което от своя страна намалява, сочат данни за 2024 г. от проучване в Австралия.

Стратегиите, които вече намаляват пушачите

В Япония, например, бездимните тютюневи изделия изместиха цигарите, елиминирайки над 40% от продажбите на цигари, а в същото време националната статистика отбеляза намаляване на хоспитализациите по четири диагнози, свързани с тютюнопушенето. В Скандинавието никотинът се приема предимно под формата на снус или орални никотинови торбички и бездимната употреба има отявлен ефект върху общественото здраве - Швеция е страната с най-нисък процент пушачи – 6%, както и с най-малко диагнози рак на белия дроб.

Сред повече от 80-те държави, които регулират електронните цигари, Обединеното кралство също е сред добрите примери. Великобритания се откроява в борбата срещу цигарите, включително и със стимули за преминаване към по-малко вредни алтернативи като националната програма "Swap to Stop", която разпространява 1 милион стартови комплекта за електронни цигари сред възрастните пушачи, които искат да спрат.

„Няма национална стратегия срещу тютюнопушенето, която да проработи без включването на новите алтернативи като инструмент, който подкрепя опитите за спиране“,  коментира още д-р Борланд, давайки окуражаващите примери на справящите се с тютюнопушенето страни.

Годишната конференция във Вашингтон излезе с декларация с призив регулаторите да обсъдят как да подобрят законовите разпоредби за бездимните алтернативи, чиято употреба вече е глобална реалност. Научно доказаните методи за намаляването на вредата от тютюнопушенето могат и трябва да бъдат ефективно използвани в борбата с цигарите, които продължават да взимат 8 млн. жертви всяка година, посочиха световните учени. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве