US професор застреля екоактивисти в Панама

77-годишният Кенет Дарлингтън е задържан от полицията и се намира в ареста.

Пътни блокади убиват бизнеса

Училищата в страната са затворени

Американски професор по право в Университета Истмо в Панама е застрелял двама екоактивисти по време на протест с блокада на пътя, съобщава “Фокс Нюз”.

Инцидентът е станал миналата седмица, когато 77-годишният Кенет Дарлингтън пътувал по Панамериканската магистрала край град Чаме в Панама. Той бил принуден да спре заради поставена блокада на пътя. Юристът започнал да спори с активистите с изваден пистолет, докато в един момент не прострелял двама от тях. Единият от протестиращите починал на място, а другият в болница в Сан Карлос заради тежки наранявания. Професор Дарлингтън е задържан от полицията и се намира в ареста, съобщават местните медии.

Екоактивистите настояват за отмяна на закон, който удължава концесията на компанията Minera Panama с 20 години. Minera Panama е дъщерно дружество на канадската First Quantum Minerals, която управлява най-голямата открита медна мина в Централна Америка.

Властите призовават протестите да бъдат прекратени. Според бизнеса пътните блокади са довели до загуби до 80 милиона долара на ден. Училищата в цялата страна остават затворени повече от седмица, като повече от 150 000 лекарски прегледа не могат да бъдат извършени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка