В какви условия се произвежда кисело и прясно мляко „Димитър Маджаров“?

Димитър Маджаров произвежда млечни продукти вече двадесет и три години. В тяхното производство спазва ред стандарти, сред които GMP, НАССР, International Food Standard, БДС, стандарта за Bio храните и др.

Какво е нивото на хигиена?

Както прясното, така и киселото мляко „Димитър Маджаров“ се произвеждат в условия на безкомпромисна хигиена. Преди 30 години за „Димитър Маджаров“ работят едва 5 човека. Днес в мандрата са заети близо 150 човека. Производството на качествени млечни продукти, без добавки и консерванти, изисква безупречна хигиена, защото се разчита само на човешките умения и спазването на класическа технология. При Димитър Маджаров са въведени задължителни хигиенни процедури на всички нива - персонал, машини, помещения, съблекални. Преди започване на производствения процес персоналът се облича в чисто работно облекло – дрехи, шапки, ръкавици, престилки, ръкавели и др., които се сменят при всяко излизане. Прави се предварително измиване и дезинфекция на машините и опаковките – преди започване на разфасовка на млякото. По-време на пълнене всички повърхности се мият непрекъснато. В края на работния ден отново се прави основно миене на машини и помещения, както и пълна дезинфекция. Персоналът излиза и затваря помещенията, които са дезинфекцирани до следващия ден. Еднократното работно облекло – шапки, ръкавици, престилки и ръкавели – се изхвърля, а престилките се сменят с чисти на следващия ден.

За работещите в предприятието подбраната суровина, българската закваска, традиционната технология и строгият контрол на хигиена са практиките, които нареждат фирмата сред лидерите в бранша. Затова гарантират дългогодишните стажове на работещите, както и доброто отношение между тях.

Непрекъснати инвестиции

Бизнесменът непрестанно инвестира в нови продукти и нови технологии за съхранение и опаковане на млякото при перфектна хигиена. Димитър Маджаров, например, предложи на пазара у нас сирене и кашкавал от сертифицирано био производство. Той постави началото на нова серия млечни продукти, My BifiPro, които помагат на стомашно-чревния тракт и имунитета. Инвестира в нови разфасовки и опаковки. Съвсем наскоро Маджаров пусна айрян и кефир от 1 л и 240 мл. Кефирът съдържа 14 вида бактерии и дрожди; в него няма добавени вода, сухо мляко или консерванти. В айряна на Маджаров пък има само 20% добавена вода, ниско съдържание на мазнини и лактоза. Липсват каквото и да са сухо мляко или консерванти. Тази година бизнесменът обмисля и вложение в сграда с нов цех за сирене.

500 000 евро в нова производствена линия – на прясно мляко

Неотдавна пловдивският бизнесмен вложи 500 000 евро в изцяло нова линия продукти: краве прясно мляко с масленост от 3.6%, 2.00% и 4.5%. Технологията е класическа пастьоризация, при която се унищожават патогените и се запазват  полезните качества. Не се добавят никакви изкуствени протеини, сухи или кондензирани млека и консерванти.  Суровината за всички пресни млека е 100% българска, само от първа категория сурово мляко. За производството се разчита на избрани доставчици. Прясното мляко „Димитър Маджаров“ не се стерилизира; произвежда се при изключителна хигиена, за да се избегне и най-малкият риск от замърсяване. Прясното мляко може да се заквасва с българска закваска от кисело мляко „Димитър Маджаров“ и да се получи хубав и плътен продукт.

Кисело мляко по БДС стандарт

Киселото мляко на Димитър Маджаров е без консерванти, с традиционен млечно-кисел вкус, от българска закваска от Lactobacillus Bulgaricus. Вместо сухо мляко или растителни мазнини, бизнесменът използва само свежо краве, овче, козе и биволско мляко. Пет кисели млека на Маджаров – от краве (2.00% и 3.6%), биволско, козе и овче мляко, днес са по БДС стандарт.

Маджаров произвежда 10 вида кисело мляко с различна масленост: краве, овче, козе, пробиотично, биволско, с каймак, цедено. Млечните продукти на ръководената от бизнесмена фирма имат над 10 отличия за качество.

Успехът на пазара се дължи на качество и перфекционизъм

„Работим по отрасловите изисквания за качество, валидни от 90-те години на XX в.“, пояснява Маджаров. „Едно мляко трябва да е истинско, а вкусът – автентичен...Предлагаме продукти, които първо ние трябва да харесаме като вкус, качество и визия“. Този стремеж към перфекционизъм бизнесменът Димитър Маджаров следва в производството на кисело и прясно мляко от самото начало до днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме