За и против дъвченето на дъвка

Знаете ли, че дъвката е присъствала в живота на прахората още преди 5000 години?

Впечатляващо, нали? Оказва се, че от древни времена хората са дъвчели дъвка. Е, не точно такава, каквато ние имаме в чантата си днес, но предците ни са използвали подръчни средства като парчета катран от брезова кора, парафин и др. Катранът има антисептични и други лечебни свойства, подобно на дъвките, които имаме в чантата си. Оказва се, че дъвченето на дъвка не е просто навик, начин да имаме свеж дъх или просто занимание, а много повече. 

Нека видим ползите и вредите от дъвченето на любимата дъвка.

Спомага при борбата с килограмите

Замисляли ли сте се, че когато дъвчите дъвка апетитът ви сякаш изчезва? Освен това при дъвчене се увеличават енергийните разходи, метаболизма  се засилва и ви кара да се чувствате по-енергични след хранене. Но, репутацията на дъвката като помощник срещу кантара може да се отрази по неблагоприятен начин на тялото. Защо?  Хората, които дъвчат дъвка, са по-малко склонни да ядат здравословни храни като плодове и зеленчуци и са по-склонни да консумират вредни храни като картофени чипсове и бонбони, според академично проучване от 2013 г. относно хранителните навици. Яденето на тези по-малко здравословни храни от своя страна може да доведе до кариес. Дъвката също може да доведе до кариес и ерозия, особено когато е подсладена със захар. Когато дъвчете подсладена със захар дъвка, вие по същество къпете зъбите и венците си в баня със захар за продължителен период от време. 

Влияе на мозъчната дейност

Изненадващо, дъвченето на дъвка притежава антистрес и подобряващи настроението суперсили. Това води до намаляване нивата на кортизол, хормона на стреса и така разсейва безпокойството и умората и повишава настроението ни.

Може да доведе до нарушения във функциите на челюстта

Темпоромандибуларната става е мястото, където челюстната ви кост се прикрепя към черепа ви. Нарушенията на тази става са резултат от мускулите, които контролират това съединение, те стават уморени или небалансирани. Докато при повечето хора дъвченето на дъвка не причинява разстройства на Темпоромандибуларната става, хората, които развиват редовен навик за дъвчене, могат да изпитат мускулна умора, което ги излага на риск от нарушения на ставата. 

Аспартамът в дъвката може да е опасен

Дъвката без захар е подсладена с обикновен заместител на захарта, наречен аспартам. Едно проучване, публикувано в Life Sciences Journal, заключава, че аспартамът може да предизвика създаването на формалдехид в организма, който е известен канцероген. Някои хора твърдят, че са имали странични ефекти като главоболие, световъртеж и промени в настроението след консумация на аспартам, въпреки че Американското онкологично общество не е издавало официални предупреждения за това, с изключение за хора, които нямат необходимия ензим, за да го разградят. 

Като цяло, ако дъвчете дъвка без захар, това може дори да има положителен ефект върху зъбите ви, тъй като може да помогне за предотвратяване на кариеса, като премахва плаката и вредните бактерии от повърхността на зъбите и венците. Само имайте предвид, че дъвката сама по себе си не е непременно здравословен навик и дъвченето  може да има някои подводни камъни и рискове, които си струва да се обмислят.

 

Коментари

Задължително поле