Полезен е за бременните
Празът – този по-изтънчен и елегантен братовчед на лука и чесъна – е един от зеленчуците, пренесени в Америка от заселниците, а не дошъл оттам. В Европа пристига преди много векове от Централна Азия през Египет и древния Рим.
Този вид лук има много по-фин аромат и по-нежна консистенция, което позволява да се яде суров в салата, да се вари в супи, да се задушава, пече, панира. По-дебелите стебла могат да се пълнят с кайма, от листата стават по-различни и много вкусни сармички. В последните два случая празът трябва първо да се бланшира във вряща подсолена вода, защото е изграден от твърди влакна, които омекват трудно при по-кратка термична обработка.
В нашата кухня празът е широко използван есенен зеленчук. Той се влага в баници, зелници, лучници, кавърми. Класика в жанра са свинско месо с праз и праз с ориз. Тъй като съдържа доста вода, този зеленчук не е подходящ за замразяване и консервиране. Можете да го съхранявате в хладилник или на тъмно и прохладно място, както и навън, заровен в пясък и покрит с найлон. По-дълго време ще изтрае този, който не е с подрязани коренчета и изчистени външни листа, затова стъблата се почистват непосредствено преди готвене.
Празът е много полезен зеленчук, защото съдържа алицин – фитонцит, който има силно антибактериално, противогъбично и противовирусно действие. Съдържа и инулин, който ферментира в дебелото черво и храни добрите бактерии. Плюс това помага за отслабването, като намалява апетита. Зеленчукът е особено полезен за бременните, защото съдържа голямо количество фолиева киселина.
Праз с ориз
Необходими продукти:
2 стръка праз лук
1 ч. ч. ориз
1 домат или 3 с. л. доматено пюре
10 маслини без костилки
олио
сол
Начин на приготвяне:
Почистете праза, измийте го и го нарежете на тънки колелца. Изсипете ги в сгорещено олио и задушавайте 4 - 5 мин. След това добавете към праза измития ориз като бъркате непрекъснато в продължение на 5 мин. Свалете праза с ориза от котлона и добавете нарязания на дребно домат или доматеното пюре и нарязаните на дребно маслини. Посолете на вкус и разбъркайте. Изсипете сместа в тавичка, добавете 3 ч. ч. вода и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Ястието е готово, когато набъбне оризът. Ако не е омекнал достатъчно, добавете още 1/2 ч. ч. вода и оставете още няколко минути във фурната.
Пълнен праз с бекон и сирене
Необходими продукти:
2 стръка праз лук
50-60 г пушен бекон
3 с. л. галета
50 г сирене
1 яйце
олио
шарена сол, черен и червен пипер
Начин на приготвяне:
Разрежете лука по дължина, отстранете зелените пера и измийте добре. Нарежете напречно – от един стрък излизат 4 „лодки“. Извадете средните слоеве, а външните ползвайте за лодки-съдове, които може да напълните със смес. Наредете в тава за печене. Лукът може да се нареже и на “канелони”. Изтърбушете средните пластове, а външните ползвайте като тръба, която ще пълните, за целта обаче са ви нужни повече стръкове праз лук. За сместа запържете нарязания бекон до златисто, добавете вътрешните части на лука, също нарязани, запържете и тях. Смесете със сиренето, галетата, яйцето. Подправете и напълнете лодките от праз лук. Сипете вода, колкото да покрие дъното на тавичката. Изпечете на 200 градуса за около 20 минути или до приятен златист загар.
Баница с праз и ориз
Необходими продукти:
500 г готови кори за баница
4-5 стръка праз
3 с. л. ориз
1 ч. ч. олио
1 яйце
сол, черен пипер, чубрица, естрагон
Начин на приготвяне:
Нарязаният праз се задушава в 4 с. л. олио и малко вода до омекване. Прибавя се оризът, пържи се няколко минути и се налива 1 кафяна чаша вода. Задушава се, докато оризът поеме водата, прибавят се подправките и се сваля от котлона. Плънката се оставя да се охлади. Всяка кора се поръсва с три лъжици олио, слагат се три лъжици от плънката и се навива на руло. Готовите рула се подреждат в правоъгълна тава. Разбива се 1 яйце с 2-3 лъжици вода и се намазват рулата, полива се с 2-3 лъжици олио. Пече се до готовност в предварително загрята на 180-200 градуса фурна. След като се извади, баницата се напръсква с малко студена вода и се покрива с кърпа, за да се задуши.
Свинско с праз
Необходими продукти:
700 г шарено свинско месо без кости
4-5 стръка праз
1 с. л. доматено пюре
1 каф. ч. вино
3 ч. ч. вода
1 с. л. брашно
3 с. л. мас
3 с. л. олио
1 дафинов лист
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на по-едри парчета и се задушава в мазнината. Слага се доматеното пюре и се залива с водата. Ври почти до готовност на месото, след което се добавя празът, нарязан на парчета около 2 см. Прибавят се черният пипер и дафиновият лист. Ври до готовност. Накрая се слага брашното, размито във виното, и ври до сгъстяване около 10 минути.
Хит на седмицата
Кюфтета от праз
Необходими продукти:
700 г праз
175 г фета сирене
3 яйца
50 г галета (хлебни трохи)
4 с. л. олио
Начин на приготвяне:
Нарязаният на ситно праз се задушава около 4 мин., след което се оставя да се охлади. В голяма купа се смесват празът, галетата, яйцата и натрошеното сирене. Оформят се кюфтета с помощта на лъжица и се пържат в загрятото олио около 5 мин. от всяка страна. Отцеждат се върху кухненска хартия. Сервират се топли.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш